У Житомирі для студентів влаштували тренінг, де розповіли як реалізувати себе

3 Червня 2015 11:10
naiu.org.ua

naiu.org.ua

В кінотеатрі “Україна” представники громадської організації “Єдиний Житомир” влаштували для студентів місцевих навчальних закладів тренінг, під час якого розповідали про можливості реалізації молоді після здобуття професії. Серед запропонованих варіантів – робота за спеціальність, відкриття власної справи і поїздка за кордон.

Доповідачами на заході були Олеся Кхеліл – засновниця Центру іноземних мов IntellectRoom, сертифікований Cambridge викладач англійської мови, а також  Бондарчук Тимофій – автор освітніх програм по сервісу та продажу, засновник Bondarchuk consulting, ресторану-караоке NORA, hr pro.

Обоє досить молоді, але дуже успішні та відомі. Закінчили факультет іноземних мов ЖДУ ім.І.Франка і встигли попрацювати за кордоном, побудувати кар’єру і мають свій бізнес. Усього цього досягли лише тому, що зуміли знайти себе у цьому житті, повірили у власні сили і завжди йшли до мети, а ще побороли страх і багато працювали над собою.

Олеся Кхеліл зізнається, що ідея створити подібний центр у неї виникла після поїздки у США в рамках освітньої програми. Саме тоді зрозуміла, що цим і хоче займатися та навчати усіх англійської мови. Дівчина визначила 5 китів свого успіху і розповіла про них пристунім на зустрічі.

Радить студентам орієнтуватися на себе і власні відчуття, обирати те, що складніше, бо це приносить найбільше розвитку і задоволення. Своє оточення також треба вміти формувати, адже 70 % людей, що нас оточують, показують ким ми є самі. Тому краще, аби поряд були веселі, успішні, прогресивні, креативні, а не депресивні люди. Треба вийти із зони власного комфорту і знаходити те, що змушує рухатися. Разом з цим треба йти на зустріч своїм страхам, долати їх і з полегшенням рухатися далі.

“Найбільший страх у людини – це страх смерті та публічних виступів. От мені довелося побороти свій страх виступати перед цією аудиторією. Дійсно вперше пробую себе у такій ролі”, – пояснила Олеся.

Кхеліл нагадала і про мікрорішення, які з часом необхідно переводити у звички. В середньому це відбувається за 21 день. Приміром, так можна навчити себе не запізнюватися на зустрічі, обирати гардероб з вечора, відмовитися від соціальних мереж, які забирають багато часу.

Про лінивих людей Олеся каже, що вони приймають усе, що відбувається з ними і навколо них, але не діють і не вживають жодних заходів. Так навряд чи можна наблизитися до своєї мети, тому постійно треба щось робити і не стояти на місці та не боятися провалів.

“Коли ви нічого не робите, вам здається, що ви стоїте на місці, але насправді ви повертаєтесь назад. Тобто ви або йдете вперед, або здаєте свої позиції”, – додає засновниця Центру іноземних мов.

З усіма порадами Олесі погоджується Тимофій Бондарчук, який свого часу перепробував безліч робіт і знає справжню ціну грошей. Він із багатодітної родини і вже з перших курсів навчання звик заробляти на себе сам. Тимофій продавав косметичну продукцію, набирав по співбесіді працівників, танцював у нічних клубах, продавав варену кукурудзу та морозиво, кілька місяців провів на борту корабля-ресторану, об’їздив десятки країн, а його робоча зміна інколи тривала більше 12 годин.

“Я впевнений, що перш ніж йти навчатися, треба спробувати попрацювати за обраною спеціальністю. В Україні після закінчення навчального закладу працювати відповідно до спеціальності йдуть лише 14 % студентів, але їх випускається тисячі. У нас найбільш дипломоване населення. До речі, у США лише 40 % населення мають дипломи, але там дуже якісна освіта і сильні фахівці. Треба розуміти, що ти нікому не потрібен, якщо ти нічого не вмієш, навіть якщо у тебе два чи три дипломи на руках, – каже Тимофій. –  Якщо ти стаєш кращим, вдосконалюш свої навички, займаєшся самоосвітою, багато працюєш, то гроші прийдуть до тебе самі. Не одразу,  але з часом точно.Не важливо, який продукт ти маєш, якщо ти не вмієш його продати, то назавжди залишишся його власником. Навіть себе треба вміти вдало продати, якщо ви й відчуваєте, що не дотягуєте до певного рівня. Заробляти гроші треба вміти, але в університетах цього не вчать”.

Тимофій розповів як важко йому часом доводилося працювати і навіть за сон він готовий був заплатити, але саме ця робота дала йому безцінний досвід і поштовх працювати на себе. За ті місяці на кораблі він багато дізнався про ресторанну справу, тож взявся за створення власного закладу. Поряд з цим він вкладає багато коштів у самоосвіту, відвідує тренінги і радить студентам пробувати себе на різних роботах, не звертати увагу на чужі думки.

Юлія ДЕМУСЬ

Джерело: 1.zt.ua