Травневий мед – запашне джерело зоров’я

5 Червня 2015 15:24
Фото: Maja Dumat/flickr.com

Фото: Maja Dumat/flickr.com

Травневий мед – найбільш ранній з усіх зібраних протягом року видів меду – містить в собі все найкраще і цінне, що може подарувати природа. Це самий «активний» мед, який здавна цінується в народній медицині.

Травневий мед – перший мед, який з’являється в сотах після тривалої зимівлі бджіл. У цей час бджоли збирають нектар з великої кількості видів рослин, тому травневий мед містить безліч ароматичних мінеральних солей, мікроелементів та інших речовин. Мед збирають в середині травня – початку червня. Після дозрівання протягом 3-5 місяців, травневий мед стає дуже запашним, з ароматами яблуні, черемхи, вишні, шавлії, клена, суниці, акації та інших рослин, які цвітуть у цей час. Колір меду – світлий золотистий, а смак – дуже солодкий, без гіркоти.

Вважається, що травневий мед має дивовижну властивість – він не зацукровується тривалий час. Проте в деяких випадках це все ж відбувається. Причина проста: згущують мед велика кількість пилкових зерен.

 

Користь травневого меду

Травневий мед надає широку цілющу дію на організм, завдяки підвищеному вмісту мінеральних речовин, а також вітамінів, фруктози та глюкози. Залежно від того, нектару яких рослин в меді більше, властивості меду будуть відрізнятися. Наприклад, мед, отриманий на основі нектару акації, підходить для дитячого лікувального харчування. А мед, зібраний з квіток глоду, благотворно впливає на щитовидну залозу та серцево-судинну систему.

Дієтологи рекомендують щодня вживати травневий мед: він цілюще діє на всі системи та органи. Травневий мед має антибактеріальну, протизапальну, болезаспокійливу, кровоспинну та загальнозміцнювальну дію.

Глюкоза — відмінне джерело харчування для головного мозку, серця, м’язів і печінки. Тому травневий мед особливо корисний для людей, чия робота пов’язана з розумовою та фізичною працею.

Лікувальні властивості травневого меду

1. Лікування та профілактика цукрового діабету. Для переробки глюкози і фруктози, що містяться в меді, потрібно мінімум інсуліну, тому такий мед не навантажує підшлункову залозу і легко засвоюється. А фруктоза здатна захистити від виникнення і розвитку цукрового діабету. Травневий мед — один із найбільш солодких сортів, але все ж є дієтичним продуктом, тому не сприяє збільшенню ваги.

2. Лікує печінку та захворювання серцево-судинної системи (знижує тонус судин, артеріальний тиск), покращує процеси кровотворення, покращує якість крові. Для людей, що страждають на анемію, гіпертонію, недокрів’я рекомендується щодня з’їдати 100—150 г меду.

3. Розщеплює і виводить з організму відкладення, токсини, шлаки, солі важких металів.

4. Антибактеріальний і кровоспинний засіб. Травневий мед сприяє швидкому загоєнню ран, порізів, гнійних фурункулів і виразок, лікує хвороби і прискорює регенерацію шкіри.

5. Під час простудних захворювань, кашлю, ангіни, хронічних бронхолегеневих захворювань, грипу, ГРЗ, підвищеної температури: травневий мед діє як жарознижувальний, потогінний і протизапальний засіб.

6. Допомагає за атеросклерозу, головного болю, перевтоми, мігрені, захворювань органів зору.

7. Зміцнює імунітет і ослаблений організм. Покращує настрій, додає бадьорості.

8. Як заспокійливий засіб: за розладів нервової системи, безсоння.

9. Як засіб з догляду за шкірою обличчя (медові маски), для зміцнення волосся.