На запрошення фонду «АрТерапія» у Житомирі Вікторія Дикобраз презентувала свою арт-бук. фото

15 Червня 2015 11:15
1.zt.ua

1.zt.ua

«Цю книжку треба з лу́пою розглядати. Не з лупо́ю, а з лу́пою», – чути, як каже дизайнер Ілля Стронґовський про арт-бук «Семантика наших прикрас» поетки Вікторії Дикобраз.

Презентація, за словами модераторки зустрічі Катрусі Танчак, «цього досить цікавого об’єкта» відбулася в житомирському арт-кафе «Бібліотека» 10 червня. Це завершальна, двадцять шоста, презентація у всеукраїнському турі Вікторії Дикобраз. У Житомир авторка завітала автостопом на запрошення благодійно-мистецького фонду на підтримку онкохворої молоді «АрТерапія».

Серед читацько-глядацької аудиторії в кафе впізнати Вікторію Дикобраз легко. У спортивному взутті, джинсах, у чорній футболці з білим написом «D.kobraz»; із акуратно призбираними дредами – Вікторія виглядає творчою мандрівницею. Поміж віршами авторка розповідає про видання-експеримент «Семантика…», художню літературу, досвід проведення літературних подій у Рівному (Вікторія також є керівником організації «Література.RV») та подорожі по світу.

Її голос нагадує оксамитовий сезон. Читає вірші напам’ять у ритмі, хвилясто: то плавно, то пришвидшено, доповнює читання вправними жестами. Час від часу поезія відтінюється другим голосом: до читання долучається Катя Танчак. Виходить у міру театрально, якраз добре для кафешної уявної сцени.

Вікторія каже, що десь шість років не була впевнена, чи виходити їй із сольною книжкою, поки тернопільське видавництво «Крок» таки не запропонувало видатися. Нещодавно додруковано другий наклад «Семантики наших прикрас». Займенник «наш», очевидно, вказує на співтворчість поетки Вікторії Дикобраз із дизайнером Алексом Корчевські. Дизайн збірки віршів Вікторії – це «бачення Саші моєї творчості», пояснює авторка текстів. «Семантика…» – видання, в якому зумисне порушені певні видавничі правила, наприклад, немає ні тобі передмов, ні післямов, звичної нумерації сторінок. Останнє дає читачу справді свободу своєрідної гри з текстами: можна почати читати один вірш, скажімо, «Автоблюз» і без докорів совісті перестрибнути на «Маятник». Тут багато прикрас і три кольори – білий, жовтий, чорний. І ще – свіжий, міцний поліграфічний аромат.

Упродовж червня тривають заходи «АрТерапії». А з 20 по 27 липня відбуватиметься мистецький фестиваль «Таких, як я – багато» у кінотеатрі «Жовтень».

Людмила ЗОЛОТЮК
Фото – Віра СМОЛЯР

Джерело: 1.zt.ua