Вступна кампанія 2015: як не втратити право на безкоштовне навчання

15 Червня 2015 11:39
school.xvatit.com

school.xvatit.com

У 2015 році абітурієнти вступатимуть до вищих навчальних закладів України на підставі пріорітетних спеціальностей, які вони визначають самостійно.

Абітурієнт зможе подати до вишів у 2015 році, не більше п’ятнадцяти заяв (максимум п’ять вузів по три спеціальності в кожному). При поданні кожної абітурієнт повинен зазначати пріоритет кожної спеціальності. Для цього він присвоює кожній спеціальності номер пріоритетності від 1 до 15. «1» є показником найбільшої пріоритетності заяви.

Це будуть використовувати для зарахування на навчання за кошти державного бюджету.

Кожен заклад складе рейтинговий список абітурієнтів за спеціальностями. Його автоматично скоригують відповідно до зазначених абітурієнтами пріоритетів. Щойно людина потрапляє на бюджет за найвищим пріоритетом, решта її заяв анулюються. Якщо вона проходить на бюджет за кількома спеціальностями, то рекомендація про зарахування абітурієнта на навчання буде надаватись за найвищим пріоритетом.

Коли абітурієнт потрапив на місце державного замовлення за спеціальністю з меншим пріоритетом, він зберігає місце у рейтингу за спеціальністю з вищим пріоритетом і може потрапити на бюджетну форму навчання на пріоритетнішу для себе спеціальність на вивільнені місця.

Ці списки корегуватимуть автоматично, допоки не заповняться усі бюджетні місяця. Наприкінці процесу мають сформувати кінцевий варіант, який оприлюднять у кожному вищому навчальному закладі не пізніше 12-ї години 2 серпня 2015 року.

Таким чином, другого серпня абітурієнти з найвищими балами зможуть вступити на бюджет лише на 1 спеціальність і мають лише 4 дні (до 18.00 6 серпня) щоб подати туди оригінали документів.

Якщо цього не зробити – право на навчання за державний кошт втрачається.