У місті пройшов семінар “Житомир енергоефективний – почни з себе”

21 Червня 2015 23:41
1.zt.ua

1.zt.ua

Тепловий лічильник від німецько-українського проекту “Енергоефективність у громадах” GIZ, отримає ОСББ “Наш дім – Житомир”. Під час семінару “Житомир енергоефективний – почни з себе”, який пройшов у місті 18 червня в рамках Європейського тижня сталої енергетики, серед представників ОСББ було розіграно сертифікат на встановлення лічильника теплової енергії.

Галина Курятова, головою правління ОСББ  є вже 3 роки. Жінка каже, що його мешканці мають хороший будинок, а ось лічильника на тепло справді не вистачало.

“Відчуваю радість, адже він потрібен нам був, щоб мешканці платили менше за тепло та гарячу воду”.

Встановлення такого лічильника – це один з кроків до зменшення споживання енергоносіїв. За словами Сергія Сухомлина, у житомирян, як і всіх українців, на разі не має іншого шляху, як кардинально зменшити енергоспоживання.

“Для прикладу, якщо європейські сучасні енергоефективні будівлі споживають зараз 30-40 Вт енергії у рік, то в Україні, як правило – це 250-300 Вт у рік. У нас багато роботи на шляху по утепленню і зменшенню енергоспоживання і цей шлях нам необхідно пройти значно швидше, ніж більшість європейських країн. У нас просто не має іншого виходу”.

В Житомир провести семінар приїхали експерти з питань енергозбереження та енергоефективності в житловому секторі. Представники Укргазбанку та Ощадбанку розповіли присутнім про діючу Урядову програму стимулювання населення щодо впровадження енергоефективних заходів, згідно якої за певних умов держава компенсує до 40% від вартості обладнання та матеріалів. Також під час зустрічі спікери розповідали про вигоди з впровадження енергоефективних заходів для багатоквартирного житлового будинку.

“Для чого потрібна тепломодернізація? Це збільшення по сьогоднішньому законодавству України енергоефективності будівель, покращення комфорту в цих будівлях, значне зменшення споживання енергії і для кінцевого споживача – господаря квартири, збільшення вартості помешкання, тобто така квартира буде дорожчою для продажу” – розповів присутнім кандидат технічних наук, науковий співробітник ТОВ “БТК-Центр Комплект” Михайло Уланов.

Поки заходи з утеплення будинків та встановлення у них теплових лічильників та індивідуальних теплових пунктів досягнуть кожного дому міста, житомиряни вже сьогодні можуть з маленьких кроків почати економити на енергоносіях шляхом свідомого споживання енергоресурсів: чистити зуби із закритим краном, замість ванни приймати душ, на ніч вимикати прилади з розетки, замінити лампи розжарювання на енергоефективні,встановити енергоефективні склопакети,  більше використовувати настільну лампу або торшер замість центрального освітлення, регулярно чистити електрочайник (накип на 30% збільшує витрати на підігрів води), холодильник встановити подалі від плити, зменшувати вогонь після закипання, не забувати слідкувати за шаром льоду на продуктах у морозильнику – чим він більший тим більше енергії споживається тощо. 

Джерело: 1.zt.ua