Яскравий, по-літньому соковитий і легкий… Традиційно його вважають незамінним компонентом дієт супермоделей і всіх, хто хоче швидко позбутися зайвих кілограмів. Впізнали? Звичайно ж, це салат — цінна рослина, що містить багато заліза та інших корисних речовин і допоможе позбутися багатьох проблем зі здоров’ям.
Сама назва «салат» (латук) у перекладі з латинської «Herba Salata» означає «солона трава». Цю рослину знали ще 5 тисяч років тому. Однак у той час її вирощували не заради листя, а через насіння, з якого отримували не менш цінну олію. Цілющі властивості листя салату вперше відзначили стародавні римляни та греки. В ті часи листя салату вживали перед їжею, для збудження апетиту, а також поєднували в їжі з м’ясними стравами. В Середні віки салат вживали як у свіжому, так і в консервованому вигляді.
В наш час про салат як цінний продукт пам’ятають часто тільки вегетаріанці і ті, хто хоче швидко схуднути. І це неспроста: він дуже низькокалорійний — 16 ккал на 100 г салату. Але не всі знають, що хоча калорій у салату мало, але він має багатий вітамінно-мінеральний склад:
• вітаміни: А (бета-каротин), С, Е, К, Р, групи В: В1, В2, В3 (РР), В4 — холін, В5, В6, В7 (Н), В9 — фолієва кислота. В листі салату каротину і вітаміну C (10—50 мг/100 г) набагато більше, ніж у багатьох овочах і фруктах;
• макроелементи: залізо, натрій, йод, калій, цинк, магній, хлор, кальцій, сірка, фосфор, селен, марганець, бор, кобальт;
• вуглеводи (1,3 г/100 г), жири (0,3 г/100 г), білки (1,2 г/100 г);
• харчові волокна, крохмаль.
Корисність салату для здоров’я
Завдяки такому цінному складу, салат цілком заслужено називають однією з найбільш корисних рослин: за вмістом кальцію салат — на першому місці, а в цілому за вітамінно-мінеральним складом — на другому, відразу після шпинату.
1. Захист від хвороби Альцгеймера, хороший зір, здоров’я шкіри і слизових оболонок — завдяки вмісту в салаті каротиноїдів;
2. Правильний обмін речовин і травлення, кровотворення, запобігання розвитку атеросклеротичних факторів — вітаміни групи В і, особливо, фолієва кислота;
3. Запобігання простудних та інфекційних захворювань — вітамін С;
4. Зміцнення капілярів і стінок судин — вітамін Р;
5. Регулювання згортання крові — вітамін K;
6. Покращення кровотворення — залізо;
7. Регулювання роботи мозку і нервової системи — магній;
8. Здорові зуби — кальцій;
9. Підтримка правильної роботи мозку — фосфор і йод;
10. Поліпшення водно-сольового обміну, сечогінна дія, що особливо необхідно за гіпертонії — солі натрію і калію.
Салат особливо корисний:
– для нормалізації процесу метаболізму, поліпшення апетиту;
– за захворювань підшлункової та щитовидної залози;
– для кровообігу і самої крові: компоненти, що входять до складу салату, беруть участь у переміщенні заліза і формуванні еритроцитів. Салат особливо необхідний тим, у кого спостерігається залізодефіцитна анемія;
– для позбавлення від «поганого» холестерину;
– під час лікування хронічних гастритів, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки допомагає свіжий сік салату, розведений водою (1: 1);
– за атеросклерозу, хвороб печінки, нирок, шлунка і кишечника: салат здатний загоювати рани і виразки в шлунку і кишечнику;
– за ожиріння та цукрового діабету;
Larry/flickr.com
– під час кашлю: здатність відвару салату зупиняти кашель і надавати відхаркувальну дію була відзначена ще давніми греками. Такий відвар особливо корисний для полегшення симптомів і прискорення одужання захворювань верхніх дихальних шляхів;
– для регенерації кісткової тканини, зубів;
– для поліпшення стану слизових оболонок, волосся, нігтів;
– для лікування запаленої шкіри, в тому числі, після опіків: прикладіть на кілька хвилин до шкіри м’яті листки салату;
– для нормалізації тиску і роботи нервової системи, сну. Настій з листя салату, випитий перед сном, надасть заспокійливу і снодійну дію. Для приготування настою залийте 25 г листя салату 250 г гарячої води, дайте настоятися в теплому місці 2—3 години.
– для зміцнення імунної системи.