Микола Томенко: Експеримент щодо зміни статусу Чорнобильської АЕС є неприпустимим

8 Липня 2015 10:37
tomenko.ua

tomenko.ua

На цьому наголосив Голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко під час зустрічі з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку.

Зокрема, у зустрічі взяли участь директор департаменту ядерної безпеки Вінс Новак та представник Чорнобильського фонду «Укриття» та рахунку ядерної безпеки в Україні Олександр Славіс.

Обговорюючи проблемні питання з виконанням проектів міжнародної технічної допомоги на майданчику Чорнобильської АЕС та коментуючи ініціативу чиновників Уряду вилучити з переліку стратегічних об’єктів, що мають загальнодержавне значення і не підлягають приватизації, ДСП «Чорнобильська АЕС», Микола Томенко зазначив, що списує таку ініціативу на непрофесіоналізм і випадковість.

Голова парламентського Комітету висловив переконання, що в Уряді вистачить здорового глузду не здійснювати заплановані заходи щодо реорганізації Чорнобильської АЕС в публічне акціонерне товариство, що, фактично, означає підготовку до її подальшої приватизації.

Окрім того, експерти наголосили на тому, що це створить суттєві перешкоди у виробничій діяльності підприємства, що матиме негативний вплив на стан виконання робіт на Чорнобильській АЕС, особливо за проектами міжнародної технічної допомоги, вимагатиме переоформлення відповідних дозволів, ліцензій, інших юридичних і фінансових документів. До того ж, реалізація подібних заходів потребуватиме виділення додаткового фінансування.

«Отож, ми зробимо все, щоб переконати Уряд, що Чорнобильська АЕС повинна залишатись державним підприємством і не потрапляти ні під які експерименти», – наголосив Микола Томенко.