Уповноважений по боротьбі з корупції Житомира відзвітував про свою роботу

9 Липня 2015 14:23
1.zt.ua

1.zt.ua

З квітня у Житомирській міськраді Віктор Фещенко очолює посаду уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції. Зокрема, він перевіряє документацію управлінь і департаментів міськради, а також розглядає заяви від фізичних та юридичних осіб щодо вчинення корупційних правопорушень.

За три місяці, зауважив Фещенко під час брифінгу 7 липня, до нього надійшло 11 таких заяв від мешканців міста. Люди переважно жаліються на недобросовісну роботу комунальників, КВЖРЕПів і “Теплокомуненерго”. Після перевірки таки було виявлено кілька недоліків, але загалом скарги у заявах не відповідали дійсності і порушення не зафіксовані.

Фещенко радить житомирянам звертатися до нього, однак нагадує, що заяви мають бути підкріплені необхідними доказами.

У планах на липень-серпень уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції хоче перевірити департаменти, управління та відділи міськради. Каже, що роботи вистачає і у разі виявлення порушень чи корупційнх схем, обов’язково прозвітує.

У своїй роботі керується виключно нормами чинного законодавства. В цьому році вступили в силу два ЗУ щодо боротьби з корупцією – «Про запобігання корупції»   «Про Національне антикорупційне бюро України».

Про кожен із законів Фещенко розповів журналістам, наголошуючи, що Національне антикорупційне бюро – державний правоохоронний орган,  який попереджає, припиняє, виявляє, розслідує і розкриває корупційні правопорушення й  має на меті зупинити їх. Він утворений Президентом України і передбачає перевірку високих посадових осіб – 1-3 рангів, наприклад, Президента, Прем’єр-міністра, міністрів, генпрокурора, Уповноваженого з прав людини, суддів, народних депутатів та інших. У штаті антикорупційного бюро лише 700 співробітників, 200 з яких – це керівний склад.  Також є детективи і старші детективи, відділи швидкого реагування, віділи з розшуку майна та коштів.  В Україні працюватиме 7 територіальних управлінь бюро і Житомир відноситиметься до Хмельницького.

Нацагенство – це центральний орган виконавчої влади зі спецстатусом щодо запобігання корупційних ризиків та корупційних правопорушень. На нього його покладається збір та опублікування декларацій, моніторинг рівня життя посадової особи його доходам.

Фещенко так само має право вивчати, перевіряти   декларації посадових осіб і моніторити відповідність їхнього рівня життя заявленим в документі статкам.

Жодної інформації  стосовно цього напрямку роботи уповноважений в Житомирі наразі не озвучує.  Натомість нагадує, що звернутися до нього можна за телефоном 48-11-98 або в кабінет № 268 у Житомирській міській раді.

Юлія ДЕМУСЬ

Джерело: 1.zt.ua