Коропів на Житомирщині ловлять на наживку з запахом полуниці

18 Липня 2015 13:28
1.zt.ua

1.zt.ua

Коропа вагою 13 кілограмів житомирянин Віталій Кирилюк зловив у селі Вереси на Житомирщині.

Віталій каже, що ловити велику рибу – це задоволення досить дороговарітсне. Щоб порибалити на зарибленому ставі, потрібно заплатити від 200 до 400 гривень за добу. Власники водойм дозволяють забирати зловлену рибу вагою від 1 до 5 кілограмів. Особин, які не попадають під ці вагові критерії, потрібно випускати.

Щоб зловити коропа від 1 кілограма, потрібно обирати став, який не спускався 2-3 роки.

Найкращі місця для риболовлі – це села у Ружинському районі та села Довбиш, Вереси, Степок, Івниця.

Найсмачніша риба у річках, бо вони менше замулені через проточну воду.

«Дуже багато йде часу на підготовку до риболовлі. Для того, щоб завести снасть та пригодувати рибу, у мене йде близько 2,5 години. Іноді я ловлю коропа за 200-300 метрів від берега. Грузило з гачком я завожу човном», – каже Віталій.

Близько п’яти квадратних метрів, де закинута наживка, потрібно пригодувати. Для приманювання риби варять горох та кукурудзу, у яку додають макуху.

«Я ловлю на волосову оснастку. Раніше для наживки використовував горох. Зараз я перейшов на бойли. Бойли – це сучасна наживка, яка здебільшого використовується у спортивній риболовлі. Бойли виготовляються з різних компонентів, що включають: подрібнені злакові, риб’яче борошно, різні харчові ароматизатори. Літом короп любить бойли з ароматом полуниці, манго та шовковиці».

Дуже велику роль у риболовлі на коропа відіграє гачок. Віталій Кирилюк використовує гачки Hayabusa. Після трьох підсікань гачок потрібно замінювати.

«Я можу чекати на свого коропа добу. Якщо риба є у ставку, я обов’язкової зловлю. У більшості випадків велика риба клює вночі. Для полегшення риболовлі, я купив спеціальні сигналізатори для кльову», – хвалиться рибалка.

Віталій Кирилюк каже, що одному дуже складно витягнути коропа, який важить більше семи кілограмів.

«Минулого літа у мене поламалися два підсачника. Алюмінієва трубка не витримувала під вагою риби. Коли риба підсіклася і ти її тягнеш до берега з глибини, проблем великих немає. Але коли вона починає відчувати берег, то починається справжня боротьба. Ніколи не передбачиш, як поведе себе велика риба. Тому витягнути її самотужки дуже складно. Завжди потрібна допомога ще однієї людини. Зараз я купив собі підсачник, у який без проблем може влізти дорослий чоловік».

Щоб зберегти велику рибу живою, потрібно просадити їй через зябра товсту ліску, зав’язати і випустити у водойму.

Вона буде плавати на прив’язі до кінця риболовлі.

Джерело: 1.zt.ua