Місцеві вибори:експеримент над кандидатами в депутати та виборцями

20 Липня 2015 15:18
dt.ua

dt.ua

Народний депутат України Микола Томенко в ефірі Черкаської ТРК  «Рось» прокоментував нову редакцію Закону про місцеві вибори, сказавши, що ніхто ще достеменно не знає, що саме проголосували, уточнивши, що він особисто не голосував за цей законопроект, оскільки має «дурну звичку» голосувати виключно за закони, які читає. Оскільки Закон про місцеві вибори крім кількох  партійних «вождів» ніхто не читав, але радісно під оплески проголосували і досі ніхто не знає за що проголосували.

«Остаточної редакції тексту Закону  про місцеві вибори немає навіть на сайті Верховної Ради України, не говорячи вже про те, щоб він був офіційно оприлюднений. Але загальний аналіз засвідчує, що даний закон написаний в інтересах кількох партій, що мають потужний адмінресурс, фінансові та медійні можливості. Логіка домінування партійних відсотків над авторитетом, професіоналізмом та принциповістю кандидата в депутати може зіграти злий жарт при остаточному визначенні, хто ж таки переможе серед депутатів. Тому, як на мене, це своєрідний експеримент і над кандидатами в депутати, які стають заручниками вузькопартійних інтересів, так власне і експеримент над виборцями, які достеменно не розуміють сьогодні і навіть в період  виборчої кампанії лише вивчатимуть нові виборчі правила» – сказав Микола Томенко.

«Я вже не кажу про те, – говорить Микола Томенко, – що розробники закону реально ввели в оману і суспільство, і самих депутатів, сказавши, що буде значне скорочення  нинішнього депутатського корпусу, а реально під скорочення потрапить лише кілька десятків  рад і прогностично депутатський корпус скоротиться лише на 5-10%. Натомість народний депутат Микола Томенко нагадав, що  він автор законопроекту  про скорочення депутатського корпусу на 50%. Крім того, поява фактично імперативного мандата говорить про те, що диктат партійної  номенклатури збережеться і в системі місцевих рад.

Отож, якщо загально підсумовувати, то нинішні нові правила призведуть до того, що місцеві вибори 25 жовтня 2015 року будуть своєрідним  експериментом і над кандидатами в депутати, і над виборцями.