Микола Томенко: Заборонити чи узаконити «депутатів за гроші»?

24 Липня 2015 10:18
pmg.ua

pmg.ua

На думку народного депутата Миколи Томенка, є два шляхи виходу із нинішнього ганебного стану підкупу виборців: або ліквідація або легітимація.

«Ліквідувати підкуп як явище можливо через дії правоохоронців. Така спроба мала місце в 2005 році, коли тодішній заступник Міністра внутрішніх справ Г.Москаль заявив про відкриття справи за поданням В.Олійника та інших проти Н.Шуфрича щодо підкупу 3 500 осіб по 20 гривень на виборах у Черкасах у 2002 році. Справа ця завершилася тим, що Ющенко і Янукович підписали універсал, й усі виборчі справи закрили», – написав він у своєму блозі на «Обозревателе».

М. Томенко також нагадав, що в 2007 році він як голова слідчої комісії ВР передав до прокуратури кілька десятків томів про злочинні дії, в тому числі на виборах Л.Черновецького, його духовного наставника Аделаджі та всієї «молодої команди». «Нині Черновецький в Батумі, Аделаджа на свободі, а «молода команда» знову при владі! Отож, як бачимо, правоохоронний шлях не працює», – зауважив М. Томенко.

«Згодом я вніс законопроект про заборону так званої «благодійної допомоги» під час виборчої кампанії. Мене не підтримали! Хоча такий шлях, бодай на перехідний період, вважаю ефективним», – зазначив народний депутат.

«І, власне, політично-саркастичний шлях: узаконення обрання депутатів на аукціонах. Це дає можливість швидко, безконфліктно і відкрито продати депутатський мандат та водночас розподілити виручені кошти як для місцевого, так і для державного бюджетів від продажу! Отож, мусимо вибрати: ліквідувати чи узаконити «депутатів за гроші», – підсумував М. Томенко.