НКРЕКП своєю постановою №1558 спричинив блокування коштів, що надходять від споживачів за газ, на рахунках банків

29 Липня 2015 14:23
1.zt.ua

1.zt.ua

З 1 липня 2015 року кошти, що надходять від споживачів в рахунок оплати за газ (в тому числі й жителів Житомирської області – авт.), акумулюються на спеціальних рахунках гарантованих постачальників в «Ощадбанку» і не розподіляються між учасниками ринку.

Про це говориться в повідомленні, поширеному Енергетичною асоціацією України – повідомляє «ЕП».

«За двадцять днів на рахунках накопичилося понад півмільярда гривень, з яких свої кошти за відпущений газ не може отримати НАК «Нафтогаз України», за послуги з транспортування газу не можуть отримати кошти «Укртрансгаз» і газорозподільні компанії», – зазначають в Енергетичній асоціація України.

За даними експертів Асоціації, криза платежів сталася після того, як НКРЕКП своєю постановою №1558 внесла зміни до Алгоритму розподілу коштів.

«Коротка суть змін зводиться до того, що постачальник природного газу, на рахунок якого надійшли гроші від споживача, повинен в якості оплати боргів іншої юридичної особи (газорозподільної компанії), переспрямувати гроші «Нафтогазу», – відзначають експерти. «Тобто фактично постачальник за цим алгоритмом повинен безпідставно розпорядитися чужими грошима, що, природно, суперечить не тільки законодавчим нормам, а й здоровому глузду і легко може бути кваліфіковано, як кримінальний злочин», – відзначають вони.

Асоціація впевнена, що впроваджені зміни в Алгоритм суперечать чинному законодавству, зокрема, Господарському кодексу України та Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу». На її думку, в таких умовах нормальна робота газових компаній стає неможливою.

«Ситуація, що склалася унеможливлює нормальну роботу газорозподільних підприємств та гарантованих постачальників газу, коректне визначення ними податкових зобов’язань, підготовку до осінньо-зимового періоду, посилює кризу взаємних неплатежів, підвищує соціальну напруженість у трудових колективах», – резюмують в заяві.

Джерело: 1.zt.ua