Нова акція від уряду: при оформленні субсидії платіть втричі більше за комунальні послуги

30 Липня 2015 09:04
1.zt.ua

1.zt.ua

Допомога від держави для багатьох обернулася ще більшим зростанням вартості комунальних послуг.

До ТСН.ua звернулася Юлія з міста Новоград-Волинський, що на Житомирщині. Разом з чоловіком, двома дітьми та свекрухою вона живе у великому приватному будинку, який їм лишив батько чоловіка. Цієї родини, як і багатьох інших, торкнулася криза. «Чоловік два роки тому лишився без постійної роботи. Я перебуваю у декретній відпустці, свекруха – пенсіонерка. Звісно, за таких умов ми подали заяву на оформлення субсидії. Вперше. Бо злякалися несамовитих тарифів», – розповіла Юлія.

Але отримавши «Повідомлення про надання субсидій», родина була нажахана. Виходило так, що без субсидій вони сплачували набагато менше. Наприклад, минулого місяця газ за лічильником коштував їм близько 35 грн. Однак тепер виявилося, що соціальна норма споживання газу на їхню родину складає 646 грн, але, з урахуванням субсидії, платити їм доведеться «лише» 122 грн, що у 3,5 рази більше, ніж вони платили раніше.

Ця сума називається «обов’язковою платою у межах соціальних норм». Така сама ситуація і з холодною водою. У червні родина сплатила 17 грн за використані 2 куб.м, але «норма» для них складає 173 грн, з якої з урахуванням субсидії вони мають сплатити 33 грн.

— Норми споживання води і газу для населення суттєво завищені. Як показує практика, одна людина спожває удвічі менше блакитного палива — не 6 кубів, як задекларовано у «нормі», а три. Так само обсяг споживання води суттєво завищений. Згідно з нею, норма споживання холодної води (за відсутності централізованого постачання гарячої води) складає 4 куб.м на одну особу на місяць. Виходить, що для родини з п’яти людей вона складає 20 куб.м., — каже координатор ГО «АвтоМайдан Київ» Катерина Кувіта.

Як виявилося, це у десять (!) разів більше, ніж використовує родина Юлії.

«Чим більше осіб прописано, тим більше ми маємо споживати (це нібито я варю не цілу каструлю супу на сім’ю, а кожен сам собі). Та й чи можуть діти колись використати ті 4 куби води?», — дорікає Юлія.

Експерти кажуть — норми завищують навмисно, аби люди платили більше.

—Окрім того, що за так звані «європейські», а відверто — просто кабальні тарифи ми отримуємо неякісні послуги, ми ще й змушені суттєво переплачувати. Монополісти комунального господарства встановили норми споживання ресурсів, не провівши жодного аналізу споживання і не представивши результати таких аналізів громадськості. Нам сказали, що «ви споживаєте 6 кубів на місяць» і ми мовчки платимо за 6 кубів. А реально використовуємо лише половину! Чому про це мовчать компанії-постачальники послуг? Чому про це мовчить Кабмін? Маніпуляції із нормативами споживання давно викликають низку запитань і критику уряду, однак прем’єр не демонструє бажання навести лад у комунальному господарстві, — підсумувала Катерина Кувіта.

Джерело: Ціна життя