Експерти назвали найбільш «брудні» ягоди

2 Серпня 2015 12:57
mydim.ua

mydim.ua

Експерти в галузі здоров’я виступили із застереженням для прихильників здорового харчування. Справа в тому, що ягоди, які зараз заполонили ринки і стихійні торгові точки, можуть бути «забруднені» токсичними речовинами з грунту. При цьому експерти назвали найбільш небезпечні в цьому відношенні дари природи.

«Любителям ягід і грибів потрібно пам’ятати, що вони накопичують радіонукліди», — заявили експерти. Фахівці підкреслили, що часто в ягодах накопичується радіонуклід цезій-137, причому в деяких їх видах концентрація важкого металу може досягати високих і небезпечних показників.

Так, на їхню думку, з особливою настороженістю слід ставитися до чорниці.

«У чорниці цезій-137 накопичується найінтенсивніше. Потім, за спаданням, слідують журавлина, лохина, брусниця, малина, ожина, суниця, горобина, калина», — поділилися медики.

Крім того, здатністю активно поглинати цезій-137 відрізняються гриби. Як зазначили експерти, вміст небезпечних токсиныв в грибах завжди вищий, ніж у ґрунтах, на яких вони ростуть.

Фахівці відзначають, що продукція, що поставляється на ринки, проходить радіаційний контроль. Однак періодично то там, то тут у торговців виявляють «брудні» дари природи.