А Ви вмієте обирати “правильний” кавун?

28 Серпня 2015 13:59
kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

Кавун – це досить велика ягода, що складається майже на 87% з води, містить до 9% простих цукрів (в основному міститься фруктоза), близько 1% полісахаридів (0,5% пектинових речовин, 0,5% клітковини), 0,1 % органічних кислот (яблучну, лимонну, фосфорну, кремнієву та інші). Серед вітамінів визначається антиоксидант з протиракову активність лікопен, бета-каротин, фолієва, аскорбінова, нікотинова кислоти, вітамін В1, В2, В6. Макро-і мікроелементи в основному представлені дуже необхідними для здоров’я людини залізом, кальцієм, магнієм, калієм. Для здоров’я важливо правильно вибрати корисний кавун, відповідний під індивідуальне стан Вашого організму, розповідає beclan.org.

Спочатку визначаємо “свіжість” кавуна. Якщо хвостик ще зелений – швидше за все кавун ще недавно був на баштані і, швидше за все, місцевого виробництва. Але такий кавун може бути і не повністю стиглим, т.к. при гарній стиглості кінчик починає сохнути на баштані.

Друга ознака, що визначає “свіжість” кавуна – вираженість малюнка. Чим малюнок чіткіше і контрастніше – тим більше сонячної енергії кавуну дісталося. І тим більше цукрів (фруктози, полісахаридів) він зміг в собі накопичити. Але при цьому Сонце відняло у нього і більше води, концентруючи цукру. А в поєднанні з підсохлим кінчиком це дає стиглий, солодкий і свіжий кавун. Якщо малюнок розмитий, нечіткий – такий кавун, швидше за все, занадто довго шукає свого покупця.

Третя ознака свіжості кавуна – наявність невеликої жовтої плями. Це місце контакту кавуна з грунтом на баштані і Сонце не змогло його “засвітити”. Якщо пляма є – кавун недавно з баштану. Якщо плями немає – кавун висів на баштані в повітрі (що нереально, окрім як на кавунових дереві) або дозрівав в довгому шляху до прилавка. Велика жовта пляма не дасть кавуну стиглості, тому що він на баштані був ізгоєм, провівши своє життя в глибокій ямці, тобто в напівпідвальному приміщенні.

Потім оцінюємо місце, прямо протилежне хвостику кавуна. Зазвичай там визначається пляма з ребристою поверхнею різного розміру. На Україні якщо пляма значного розміру, такий кавун називають “Кавуниха”. А якщо пляма близько до точки – тоді це “кавун”. Фактично, це оцінка ступеня солодощі, кількості простих цукрів у кавуні. Чим більше площа плями – тим більше концентрація цукрів і менше води в кавуні. Тобто він солодший і менш водянистий. І навпаки.

Останній штрих – оцінюємо співвідношення вага-об’єм. Якщо великий кавун на вагах майже не помітний – він стиглий і солодкий. Якщо маленький кавун на Вашу думку затягнув занадто багато – він всередині повинен бути зелений і водянистий. А червоним може бути тільки при активній нітратної підгодівлі.

Можна визначити обсяг кавуна і, якщо Вас не обважили, то обчислити щільність. Якщо щільність менше 1 – кавун стиглий. Якщо більше 1 то він зелений. Щоб не сушити собі голову математичними формулами, можна опустити кавун у відро з водою, зелений безповоротно потоне, а стиглий плаватиме у поверхні.

Як правильно вибрати кавун для здоров’я.

Якщо Вам хочеться підвищити рівень здоров’я, купити свіжий, спілий і солодкий кавун – тоді вибирайте його з чітким, яскраво вираженим малюнком, невеликою жовтою плямою, сухим хвостиком і обов’язково жіночої статі, тобто “Кавуниха”. Аналогічно поступають при хронічному гепатиті, цирозі печінки (за відсутності асциту і набряків).

Якщо у Вас особисто визначено цукровий діабет (інсулінозалежний або інсулінонезалежний тип – без різниці), тоді Вам більше підходять “кавуни”. Якщо цукровий діабет у кровних родичів – тоді Ваш вибір “Кавуниха”, але із зеленим хвостиком.

Якщо у Вас сечокислий (сольовий) діатез, тобто в балія нирок визначається “пісок” – тоді починайте сезон кавунів з невеликих порцій “Кавуна”, але з сухим хвостиком – вони володіють менш вираженим сечогінним ефектом. Потім, при безболісному збільшенні дози, можна переходити на “кавуни” з сухим хвостиком, “Кавуниха” із зеленим хвостиком. А закінчувати сезон кавунів найбільш сечогінними кавунами із зеленими хвостиками. Якщо восени Ви знайдете ще такі кавуни. Подібним чином, але ще більш обережно можуть себе вести мають сечокам’яну хворобу. Але в кожному разі перед першим у сезоні кавуном зверніться за порадою до свого лікаря. Щоб після першого кавуна раптово не стати пацієнтом хірурга. І починайте з менших доз.

Якщо часто турбують болі в суглобах (артрит, поліартрит, подагричний артрит), а в нирках тільки “пісок” – поверніться до попереднього абзацу. Якщо в нирках чисто – тоді налягайте на “кавуни” із зеленим хвостиком.

При гіпертонічній хворобі, атеросклеротичному кардіосклерозі, периферичних набряках, аритміях протипоказаний будь кавун у великих кількостях. Навіть незважаючи на його сечогінні властивості. Раптове збільшення об’єму циркулюючої крові (ОЦК) може дестабілізувати кровообіг і привести до ускладнень. Причому ще до появи сечогінного ефекту.

Якщо залишилися тільки кавуни із зеленими хвостиками, з блідим, що не контрастним малюнком, без жовтої плями – не беріть. Навіть якщо вони дуже червоного кольору. Краще дочекайтеся нового кавунового сезону і не ризикуйте даремно.

При отруєнні нітратами, які містяться в кавуні, Вас в кращому випадку пронесе. Тобто з’явиться блювота або пронос. А в гіршому – порушиться загальне самопочуття, коли організм буде прагнути не дати перетворитися нітратам у нітрити – облігатні канцерогени. Тобто нітрити з гарантією перетворюють здорові клітини на ракові. А далі можете включити лічильник на 10-12 років. І визначити, чи була доза нітратів останньою для Вашої імунної системи чи все ж передостанньою. Тобто імунна система з честю витримала удар нітратами і не дала зародитися злоякісної пухлини у Вашому організмі. Або викинула білий прапор.

Міцного Вам здоров’я. І розумного до нього відношення.

 

Джерело: Хрещатик