В Житомирській області через аномальну спеку продовжує горіти ліс

1 Вересня 2015 10:04
1.zt.ua

1.zt.ua

Не зважаючи на неодноразові прохання та попередження — населення випалює поля і це призводить до масштабних пожеж.

Про складу пожежну ситуаціюю повідомив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський.

В Турчинецькому лісництві державного підприємства «Коростенське лісомисливське господарство» учасники заходи оглянули техніку, яка використовується на гасінні лісових пожеж, а також познайомилися,  як працює камера відеоспостереження за лісовими масивами з метою виявлення загорянь.

Впродовж тижня  в Коротенькому районі виникло кілька пожеж, переважно на землях запасу сільських рад.  Заступник начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Олег Держанівський повідомив, що цьогоріч кількість пожеж в екосистемах в 5 разів перевищує минулорічний показник. Ситуація складна, але контрольована.

На території області встановився найвищий 5 клас пожежної небезпеки — це і є першопричиною загорянь, – зазначив начальник управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський. – Проте не останню роль відіграє  і людський фактор: не зважаючи на неодноразові прохання та попередження — населення випалює поля і це призводить до масштабних пожеж.

Так, лише протягом серпня місяця з метою недопущення пожеж в лісах, лісовою охороною здійснено 42 виїзди на гасіння займань на території інших користувачів: сільгоспугіддя, на яких неконтрольовано спалюють пожнивні рештки, полігони, смітники, береги річок, землі запасу сільських та селищних рад тощо.

При цьому  було задіяно 320 людей, 19 пожежних автомобілів, 22 трактори з грунтообробним обладнанням та 10 одиниць іншої пристосованої техніки для гасіння пожеж. Загалом в цьому році в держлісфонді зафіксовано 185 випадків загорянь, але середня площа 1 випадку становить 0,4 га – це говорить про дієвий контроль та оперативну локалізацію пожеж з боку лісівників.

Джерело: 1.zt.ua