Українцям загрожує відключення опалення в зимку – експерти

8 Вересня 2015 15:37
BusinessUA.Com

BusinessUA.Com

Вугілля на українських ТЕС більше немає, і опалювати будинки в зимовий період буде нічим.

Більшість станцій або працюють в помірному режимі, або повністю припинили роботу. Наприклад, Придніпровська ТЕС зупинила останній блок більше місяця тому, і на інших станціях ситуація повторюється. Керівництво станцій запевняє, що запаси антрациту на виході – його видобувають лише на Донбасі, і за останній рік поставки вугілля різко скоротилися.

Антрацит можна отримати не тільки з Донбасу, але і з ПАР і Росії, проте на це потрібно і час, і величезні витрати. Демчишин заявив, що минулого місяця з Донбасу вдалося перевезти тільки 600 тисяч тонн, але це крапля в морі. У минулий опалювальний сезон ситуація складалася схожим чином, але тоді влада стала закуповувати вугілля в ПАР. Пізніше Порошенко звинуватив Міністерство вугільної промисловості у махінаціях з поставками вугілля, і Україна перестала закуповувати енергоресурси в Африці. Масові відключення електрики спостерігалися по всій Україні, але вона пережила опалювальний сезон тільки завдяки відсутності морозу.

Зараз ситуація складається так, що влада нашої країни вже не може закуповувати вугілля в іноземних постачальників, і тому готують українців до холодної зими. І як заявили в міністерстві, чим холодніша зима буде, тим вище ймовірність відключення опалення. За словами експертів, простим громадянам потрібно розпочати підготовку до опалювального сезону вже зараз: утеплювати свої квартири, по можливості придбати додаткові обігрівальні прилади, оскільки, найімовірніше, опалення в будинках будуть відключати постійно.

Джерело: BusinessUA.Com