У зв’язку з початком грибного сезону прихильники “тихого полювання” повинні пам’ятати основні правила, що допоможуть уникнути неприємностей, пов’язаних з особливостями цінного продукту, який також таїть у собі небезпеку.
Отруїтись можна, з’ївши навіть третину гриба. Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків: це стається, якщо збирати дуже молоді гриби, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати. Отруїтися можна не лише отруйними грибами.
Управління ДСНС у Житомирській області наголошує на дотриманні наступних елементарних правил:
1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Незнайомі гриби категорично заборонено збирати і купувати. Одна бліда поганка, що потрапила в кошик до ста їстівних грибів, може отруїти на смерть.
2. Ніколи не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини.
3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки грунту можуть застосовувати отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і грунту.
4. Не куштуйте сирі гриби.
5. Обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.
6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.
7. Не збирайте гриби у спеку і відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.