Євген Положій у Житомирі презентував свою книгу «Іловайськ»

17 Вересня 2015 13:30

В Житомирській обласній бібліотеці ім.О.Ольжича письменник та журналістЄвген Положій 15 вересня презентував книгу «Іловайськ» про війну на Сході.

Євген не військовий кореспондент, не учасник бойових дій, але в зоні АТО бував як волонтер. Він відзначає, що ця книга – це художній роман, який вмістив історії 100 бійців,  що були в «Іловайському котлі».

Положій самостійно шукав героїв своєї книги у різних містах – бійців  добровольчих батальйонів і підрозділів Збройних сил України.

Автор зазначає, що у романі є багато «білих плям», бо йому не вдалося поспілкуватися з людиною, яка б знала усі причини «Іловайського котла» і справжні його наслідки (втрати). Хоча, такі люди є – командування.

У жовтні минулого року Положій дізнався, що Міністерство оборони говорить лише про 107 загиблих в Іловайську, коли «Чорний тюльпан» вже називав значно більшу кількість, тоді й вирішив, що напише книгу про ці події.

«Хочу я чи ні, а писати вже  доведеться», –  каже Євген.

Він зазначає, що не думав, що Україна ставитиметься до своїх загиблих, так само, як і в  Союзі. Маючи на увазі, що загиблі бійці продовжують лежати на полі бою і їх тіла шукають лише волонтери та рідні. Така ж ситуація з полоненими.

Євген, готуючи свою книгу, спілкувався з різними людьми про одні ж ті ж самі події, щоб описати це максимально правдиво.

Більшість з новел у книзі є дуже важкими для сприйняття, але вони по-суті є закликом до громади, яка має почути бійців, що пройшли пекло, але залишаються забутими і не потрібними.

Зазначимо, що за книгу «Іловайськ» Положій отримав премію на XXII Форумі видавців. Кошти планує передати на місію «Чорний тюльпан».

Юлія ДЕМУСЬ

Джерело: 1.zt.ua