12 правил харчування в запиленому місті

18 Вересня 2015 08:08
tvoemisto.tv

tvoemisto.tv

Дрібний пил та екотоксиканти, якими є суміш газів моноксиду вуглецю, діоксидів азоту та сірки спричинюють кисневу недостатність, пригнічують імунітет, порушують роботу організму і тому харчування, спосіб життя мають сприяти активізації імунних та відновлювальних процесів. Пропонуємо декілька правил харчування від дієтолога, що допоможуть зберігати здоров’я і тонус організму у великому місті.

1. Вживати кисломолочні продукти нормальної жирності (багаті повноцінним білком та вітамінами А, Д, мають загоювальні властивості, а також зміцнюють імунітет), додавати до них петрушку, моркву, червоний болгарський перець, помідори, абрикоси (ці овочі та фрукти багаті каротиноїдами, які засвоюються в присутності жирів).

2. Виключити із раціону продукти, що подразнюють тканини дихальних шляхів: міцні м’ясні та рибні бульйони, гірчиця, хрін, пекучий перець, алкогольні напої, жирне, смажене м’ясо, ковбасні вироби.

3. Додати до раціону продукти, в яких є мінерал селен: він сприяє зміцненню імунітету та здатності печінки знешкоджувати токсичні речовини (продукти тваринного походження: яйця, морепродукти, особливо, оселедець, кальмари, креветки, яловичі та свинячі нирки; рослинного походження — часник, астрагал, овес, пшениця, пивні дріжді).

4. Обмежити цукор, цукерки, солодкі напої, вироби з білого борошна: прості вуглеводи повністю перешкоджають засвоєнню селену, сприяють бродінню у кишечнику, послаблюють імунітет.

5. Вживати їжу, насичену антиоксидантами – речовинами, які захищають клітини від руйнування вільними радикалами, яких багато утворюється в забрудненому повітрі (вітаміни Е, С, каротиноїди, фітохімічні речовини).

—Вітаміну Е багато у зародках пшениці, мигдалі, оливковій олії, яєчному жовтку, горошку, обліписі, кунжуті.

—Вітаміну С – у вишнях, апельсинах, броколі, капусті всіх видів, полуницях, ківі, чорній смородині, болгарському перці.

—Каротиноїдів — у темно- жовтих, оранжевих, і темно- зелених овочах та фруктах – моркві (свіжа та моркв’яний сік з мякоттю), помідорах (свіжих та тушкованих), абрикосах (плодах та смузі).

—Фітохімічні речовини – це різнокольорові пігменти, які блокують вільні радикали, сприяють  відновленню клітин, покращенню їхніх функцій, і, відповідно, зміцненню стійкості організму до негативних впливів зовнішнього середовища (фрукти, овочі, ягоди, насіння, чорна квасоля, зелений горошок, зелений чай).

Наприклад, ледь тушковані або запечені та збризнуті оливковою олією помідори оздоровлюють печінку, покращують стан шкіри, прискорюють одужання хворих іх хронічними захворюваннями дихальних шляхів; куркума має виражені протизапальні, противірусні, антибактеріальні та протиракові властивості; сира або ледь приварена капуста броколі допомагає печінці очищати організм; морс із журавлини – виводити шкідливі речовини через нирки і тд.

6. Вживати продукти, багаті амінокислотами глутатіоном, метіоніном, цистеїном (авокадо, спаржа, часник, цибуля, нежирне м’ясо). Ці амінокислоти посилюють детоксикаційну функцію печінки.

7. Продукти, в яких багато розчинної та нерозчинної клітковини: вона зв’язує токсини, та прискорює їх виведення через кишечник.

– фрукти та ягоди: яблука, вишні, мандарини, апельсини, лимони, персики, груші, полуниці, малина, смородина чорна;

– овочі та насіння: горох, квасоля, пшенична крупа, житній хліб, ячмінна крупа, рис нешліфований, пшоно, баклажани, капуста білокачанна, картопля (у “мундирі” або запечена), морква, буряк, огірки, гарбуз та насіння гарбуза, насіння льону

8. Продукти, що мають гепатопротекторні властивості: розторопша плямиста (містить силімарин, що оберігає клітини печінки від токсичних речовин, посилює її детоксикаційну функцію), екстракт артишоку (захищає печінку, допомагає утворенню та виділенню жовчі), насіння гарбуза та гарбузова олія (сприяє відновленню клітин печінки), подорожник (настій), звіробій (чай), куркума (в страви), імбир (чай, в овочеві та м’ясні страви), шипшина (настій).

9. Потогінні та сечогінні чаї та напої (настій з малини, брусниці, журавлини, компот з груш, малини, хвощ).

10. Адаптогени (елеутерокок, женьшень, апілак) у поєднанні з соками (моркви, буряка, яблука, абрикоса з мякоттю).

11. Продукти із бактерицидною дією: малина, бузина, подорожник, соснові бруньки, березовий сік, календула (нагідки), шавлія, евкаліпт, дуб, звіробій – зміцнюють біологічний фільтр легенів  –  і тд + багато пити.

12. Антигіпоксанти — продукти, що покращують транспорт кисню до клітин, їх активізації, та звільненню від токсичних речовин: березовий сік, настій бруньок берези, настій із квіток та плодів бузини, суниці, чорної смородини, чай з гінкго, м’яти, куркума, імбир, кардамон, цикорій, квітковий пилок (за відсутності алергії).

 

Джерело: Твоє місто