Українцям радять запасатися продуктами: скоро зростуть ціни на все

27 Вересня 2015 10:51
businessua.com

businessua.com

Експерти закликали українців запасатися дешевими овочами, крупами, а також іншими продуктами харчування з тривалим терміном зберігання.

За їхніми прогнозами, чергове підвищення цін відбудеться вже в наступному місяці і торкнеться продуктів харчування всіх груп. Причин, які призведуть до подорожчання, всього дві: це підвищення тарифів на електроенергію і збільшення соціальних виплат. Як би не запевняв наш уряд громадян у тому, що індексація соціальних виплат ніяк не позначиться на інфляції, це неправда. Щоразу після чергового підвищення пенсій і зарплат бюджетникам ціни на продукти помітно зростають, також, як і комунальні тарифи.

Подорожчання торкнеться всіх груп продуктів, включаючи навіть сезонні овочі, які раніше коштували копійки. Покиціни на картоплю, моркву, буряк, цибулю, помідори і капусту залишаються мінімальними, але це обумовлюється тільки сезоном. Після того, як збір врожаю закінчиться, вартість овочів неухильно повзтиме вгору, і експерти вважають, що це трапиться в перших числах жовтня. З фруктів і ягід дешевими поки залишаються дині, яблука ікавуни, все інше вже подорожчало. Більш того, вітчизняний виробник буде підвищувати ціни, «відштовхуючись» від імпортних фруктів. З початку цього року ціни на імпортні фрукти досягли свого максимуму, і в цій групі продуктів був поставлений своєрідний ціновий рекорд. Як тільки вітчизняні фрукти почнуть закінчуватись, на прилавках з’явиться закордонний товар, і він буде таким же дорогим, як і навесні.

У жовтні на 5 – 10 відсотків можуть подорожчати яйця, молоко, цукор і м’ясо, причому м’ясні продукти можуть взагалі зникнути з прилавків магазинів. Поголів’я худоби в нашій країні неухильно зменшується, і дефіцит пропозицій неминуче позначиться на зростанні цін. Експерти не виключають, що свинина і яловичина подорожчають на 30 відсотків. Обсяги виробництва молока і яєць також почали зменшуватися, але в цій групі підвищення цін буде менш відчутним.

За словами фахівців, розпорядження уряду підвищити соціальні виплати не призведе до покращення життя українців, а до нового стрибка цін на найнеобхідніші товари і продукти. І якщо виплати підвищили на 13 відсотків, то продукти подорожчають на 15-20 відсотків вже в наступному місяці. Зараз середньостатистичний українець щодня харчується всього на півтора долара, і, якщо все подорожчає, вживати більше продуктів він не стане, а, навпаки, почне економити. Хоча, якщо розібратися, наші громадяни за останні кілька місяців дійшли до такого рівня економії, що при черговому подорожчанні продуктів зможуть дозволити собі тільки хліб і крупи, внісши навіть овочі в розряд делікатесів.

Джерело: businessua.com