Tribal – танець живота з імпровізацією

24 Жовтня 2015 13:15

American Tribal Style Belly Dance або Tribal Style Belly Dance – один з наймолодших напрямів танцю живота. Це стиль американської школи беліденсу, створений керівником групи FatChanceBellyDanceКароліною Неррікіо.

Tribe у перекладі означає “плем’я, рід”, відповідно tribal – “племінний”. На сьогоднішній день існує кілька його різновидів:

American Tribal Style (ATS)

Tribal Fusion Bellydance

Перші спроби видозмінити танець живота робили Джаміла Салімпур та Маша Арчер(уродженка Києва). Кароліна була ученицею Маші з 14 років. У 1987 році вона організувала власну групу, яку назвала Fat Chance Belly Dance. У Джамали вона взяла концепцію племінного танцю. Танцівниці стоять у формі півмісяця і спонтанно виходять у центр для виступу.

Tribal – це танець-імпровізація. Є спеціальна мова рухів, за допомогою якої вибудовуються цілі схеми. Усі танцівниці повинні володіти цією мовою бездоганно, адже тільки так вони зможуть імпровізувати. Солістка виходить попереду групи, але стає з лівого боку. Так усі члени групи зможуть її бачити.

У Кароліни існує ціла система кодових рухів. Наприклад, поворот голови означає поворот у танці. Якщо придивитися, то на відео можна побачити, що інші танцівниці ледь-ледь відстають від солістки. Але в цілому це виглядає, як професійна постановка. Своєї кодової системи Кароліна не відкриває. Вона використовується виключно школою Fat Chance Belly Dance і ніде більше.

З 90 років танець почанає проникати в Європу. Першою його перейняла Германія. Свої танцювальні групи німці почали називати кланами. Кожен клан має свою назву, яка несе у собі певну енергетику.

Кароліна та Fat Chance Belly Dance

Що ж створила Кароліна? Tribal – це цілий культурний пласт еклектики танцювальних рухів, костюмів і музики, запозичених у різних народів Близького та Середнього Сходу, Північної Африки, Іспанії та Індії. Він поєднує у собі елементи різноманітних стилів, як от: горда осанка і сильні руки фламенко, ізоляція та пластика беліденсу, чіткі жести і повороти індійського танцю. Основа, каркас, на який нанизуються рухи – це корпус: пряма спина, кут підборіддя 90°, високі лікті, рівні плечі та обов’язково іспанська кисть.

 Костюм для ATS
  • дві спідниці-сонце з рюшами;
  • широкі шаровари;
  • чолі (може бути, як чорне, так і кольорове);
  • пояс або набедрена хустка;
  • розшитий монетами ліф;
  • головний убір (волосся має бути або зібране, або заплетене у дві коси; голову прикрашають квітами, також може бути тюрбан);
  • безліч масивних прикрас.

Костюм ATS – це величезна платформа для творчості. Ліф, пояс, головний убір можна прикрашати монетами, ланцюжками, черепашками каурі, квітами, помпонами, навіть вишивкою. Але все повинно бути витримано в етнічному стилі.

В якості акомпонементу використовуються сагати та фольклорна (а також і сучасна) музика. Найчастіше – одночасно. Іноді – лише сагати.

Tribal Fusion

Утворився на основі ATS. “Fusion” з  англійської – “суміш”. Це, у більшості випадків, сольний танець. Танцівниція змішує стилістику та елементи різноманітних танцювальних напрямів з базою ATS. Найбільш яскравою та відомою танцівницею tribal fusion у світі є Рейчел Брайс.

 Існує декілька напрямів tribal fusion: індійський трайбл, трайблеск, трайбл-фламенко, вінтаж-трайбл та слов’янський трайбл.
Вважається, що трайбл – містичний, загадковий, трансовий. Все це, безумовно, так. Існує навіть такий напрям, як нью ейдж, де практикуються трансові можливості. Однак, поруч з драматичними повільними композиціями, tribal пропонує і веселий швидкий фольклор, під час якого можна повеселитись. Адже тут усе залежить від настрою, від образу, від композиції. Це може бути і містика, і веселість, це може бути взаємодія, це може бути просто повтор рухів, презентація стилю, демонстрація і святкування жіночої сутності. Однак це завжди танець жіночої сили і незалежності.
Класичний беліденс – танець жіночої краси, трайбл беліденс – танець жіночої сили.

Джерело: UA Modna