Ягоди горобини багаті вітамінами

26 Жовтня 2015 10:43

До чого ж гарна горобина восени! Серед жовтого і багряного листя висять великі грони ягід. В цьому році багато горобини. В народі є така прикмета: багато горобини – буде дощова осінь. І прикмети збуваються. Вже не один тиждень йдуть дощі. І хоч гірка і кисла ця ягода, але скільки в ній корисних властивостей!

Горобина росте по всій Європі, Ближній Азії, в Сибірі, на Кавказі, в Криму. Горобину, але вже у вигляді чагарнику, можна зустріти і на Півночі. Горобина радує навесні красивим білим суцвіттям, а восени – гронами ягід. Але далеко не всі квіти стають ягодами, третина з них опадає.

Цілющими властивостями володіють ягоди, але їх краще заготовлювати вже після заморозків, тоді гіркота з ягід йде, вони стають більш солодкими. Але цей момент не треба пропустити, інакше птахи налетять зграйкою і за кілька хвилин поїдять всі ягоди. Рідше в лікувальних цілях застосовують листя і кору.

Вважають горобину і символом сімейного щастя і благополуччя. Тому завжди намагалися при створенні нової сім’ї посадити деревце горобини. А молодятам ховали ягоди по кишенях, вважалося, що це відлякує від них злих духів і чаклунів.

Хімічний склад

В ягодах багато вітамінів. Так, вітаміну С (аскорбінової кислоти) міститься більше, ніж у лимоні, а вітаміну А ( каротину) більше, ніж у моркві. Але важливим складовим компонентом є пектин. Саме він перешкоджає бродінню вуглеводів і утворення газів у кишечнику.

Крім цього в горобині багато органічних кислот: яблучна, винна, лимонна, янтарна. Плоди містять до 5 % цукру, амінокислоти, дубильні речовини, ефірні олії, тритерпенові сполуки, флавоноїди, солі калію, кальцію, магнію, заліза.

Лікувальна дія ягід

Ягоди горобини володіють цілим рядом корисних властивостей. Ось деякі з них:

  • Це загальнозміцнюючий і вітамінний засіб, підвищує розумову і фізичну працездатність, зміцнює нервову систему
     і покращує зір.
  • Регулює діяльність кишечника, володіє проносною дією, адсорбує на себе і виводять з організму токсини.
  • Покращує секреторну діяльність шлунка.
  • Це прекрасний жовчогінний і сечогінний засіб.
  • Зміцнює стінки судин, в тому числі і самих дрібних капілярів, робить їх еластичними.
  • Володіє протизапальними та потогінними властивостями.
  • Помірно знижує підвищений артеріальний тиск, тому її рекомендують особам з гіпертонічною хворобою.
  • Знижує рівень холестерину і знижує вміст жиру в печінці, що особливо важливо при атеросклерозі.
  • Ягоди корисні при ревматизмі, подагрі, при альгодисменнореї ( хворобливих і виснажливих менструаціях).

Для того, щоб у горобині збереглися всі корисні речовини, необхідно вчасно нею запасатися. Квіти і листя збирають під час цвітіння і сушать. Ягоди збирають у суху погоду в серпні-вересні.

Народні рецепти

Для профілактики і оздоровлення при захворюваннях використовують настої, відвари або сік ягід. А також роблять вітамінні чаї.

Для того, щоб приготувати настій необхідно 1 столову ложку ягід залити окропом і настояти протягом 6-х годин. Приймають по 50 – 70 мл 3 рази на день.

Для відвару 100 грамів ягід заливають 1 літром води, доводять до кипіння і кип’ятять протягом 10 хвилин на невеликому вогні. Відвар охолоджують, проціджують. Приймають по 1 столовій ложці 3 рази в день.

Кашку зі свіжих ягід горобини прикладають на бородавки, зверху фіксують пов’язкою з пластиром. Рекомендується провести не менше 10 сеансів.

Настій з квітів або плодів горобини діє як потогінний засіб.

Відвар з листя і плодів можна використовувати при цинзі, а також після тяжких оперативних втручань.

Настій або відвар з квіток можна застосовувати при зобі, в гінекології, при захворюваннях печінки, нирок і сечовивідних шляхів.

Гілки горобини заварюють і прикладають гарячими при ревматизмі і подагрі.

Настій ягід застосовують при гастритах зі зниженою кислотністю, атеросклерозі, геморої, кровотечах, захворюваннях нирок і печінки.

Відвар ягід приймають як загальнозміцнююче при авітамінозах, при інтоксикаціях, при гіпертонічній хворобі.

З ягід вичавлюють сік. Його можна приймати по 1 столовій ложці 3 – 4 рази на день як загальнозміцнюючий, при авітамінозах, при цинзі, після важких інфекцій та операцій.

Жінкам з рясними і хворобливими менструаціями рекомендується вживати як свіжі, так і сушені ягоди. 2 столові ложки ягід заливають 0,5 літра окропу, настоюють до повного охолодження. П’ють невеликими порціями протягом дня.

Можна приготувати вітамінний чай з горобини, краще в поєднанні з шипшиною або кропивою. А можна просто їсти заморожені або сушені ягоди. Користь від цього буде така ж.

Протипоказання

Відвари, настої , соки дуже обережно приймати або взагалі від них відмовитися особам з підвищеним згортанням крові, так як це може привести до утворення тромбів в судинах.

Також не рукомендуется приймати горобину особам з підвищеною кислотністю шлунку, а також при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки.

Не рекомендується приймати сік і настої при гіпотонії жовчного міхура, оскільки горобина має жовчогінну властивість, то надлишок жовчі не буде виходити з жовчного міхура, тим самим можливе посилення болю.

Необхідно відзначити, що горобина сприяє запобіганню вагітності.

Корисні властивості горобини знають багато, але не всі їх використовують. Треба більше брати від природи, тоді можливо менше будемо ходити в аптеку.
Будьте здорові!

Джерело: SvitUP.com