Відкритий суд: як українцям поліпшити правосуддя в країні

2 листопадаа 2015 11:55
epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

В українців є можливість взяти участь у проекті «Відкритий суд» і тим самим поліпшити стан правосуддя в країні.

Статуя Феміди. Фото: Рей Аллен/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0

До участі в національному проекті запрошують юристів, правозахисників та всіх звичайних громадян України, які хочуть справедливості в судах.

З 12 жовтня 2015 року організатори проекту «Відкритий суд» розпочали моніторинг діяльності всіх судів України, що, за їхньою інформацією, не має аналогів у світі.

Щоб взяти участь у конкурсі «Репортер відкритого суду» та допомогти реформувати судову систему України, необхідно зареєструватися на сайті проекту, провести відеозйомку будь-якого судового засідання, потім надіслати відео команді «Відкритий суд».

На сайті можна дізнатися докладніше, як надіслати відео та які в конкурсу умови та обмеження.

Залежно від кількості відзнятих відео, учасники отримають різні призи: від USB-флешки і ноутбука до стажування з можливістю працевлаштування у п’яти відомих юридичних фірмах України.

14 грудня 2015 року переможці конкурсу отримають пам’ятні нагороди під час урочистої церемонії у Палаці Верховного суду України.

Якщо учасник зніме відео судового засідання, яке має значення для всієї країни, тоді на церемонії він додатково отримає пам’ятні нагороди від авторитетних юристів, правозахисників та відомих українців.

Як повідомляється на сайті, проект має на меті залучити свідомих громадян країни до того, щоб:

• відслідковувати діяльність судів;
• відстоювати свої права;
• виявляти порушення закону;
• розвивати регіональні інститути громадянського суспільства;
• популяризувати зразкову поведінку адвокатів, прокурорів та суддів.

Команда «Відкритого Суду», яка моніторила резонансну справу в Окружному адміністративному суді міста Києва 16 вересня 2015 року. Фото: facebook.com/Відкритий Суд

Активісти зазначили, що цей проект став можливим завдяки тому, що 28 березня 2015 року був прийнятий Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд». Він дає можливість проводити відеозаписи судових засідань без дозволу суду.

У свою чергу, така правова норма є унікальною для світової спільноти і розглядається партнерами проекту з США та ЄС як засіб боротьби з несправедливістю та корупцією в судах. Це також може стати прикладом для інших країн світу.

До цієї ініціативи вже приєдналися люди з усіх областей України. На сайті проекту представлено мапу, де можна подивитися кількість учасників по кожній області. Найбільше тих, хто бажає підтримати ініціативу, виявилося у Київській області — більше 70 осіб.

Щоб дізнатися, як правильно поводитися під час зйомки та не порушувати правила судового засідання, ознайомтеся з інструкцією на сайтіCourtReporter.

Конкурс триватиме до 30 листопада 2015 року.

Якщо у вас є питання, пов’язані з проектом, їх можна поставити Андрію Швадчуку за тел.: 063 652-82-23; або еmail: shwadchak@gmail.com.

Дізнатися новини про проект та поставити будь-які питання можна в групі «Репортер Відкритого Суду» на Facebook,

«Велика Епоха» повідомляла про відкриття проекту «Відкритий суд» влітку 2015 року.