Сніданок — найважливіший і найнеобхідніший прийом їжі за весь день — в кожній країні має свої особливості. Чим корисний сніданок по-японськи, яким є перший прийом їжі за день для індійця і що таке здоровий сніданок для англійців?
Раніше дієтологами вже було доведено, що сніданок — найосновніша та найнеобхідніша їжа за весь день. Протягом життя кожен з нас створює свою «ідеальну формулу» сніданку, але в цілому ранковий прийом їжі має спільні риси для людей, що проживають в тій чи іншій країні. Унікальний колорит кожної країни, особливості традиційної кухні і, звичайно ж, розуміння того, що ж таке правильне харчування, і сформували поняття здорового сніданку в кожній з країн.
Сніданок по-японськи
Для японців, здоровий і правильний сніданок — це суп місо, мариновані овочі та білий рис.
Суп місо готується на основі рибного бульйону, а також соєвої або рисової пасти місо. До складу супу можуть входити водорості, гриби, морепродукти, сир, тофу. Смак цього супу місо — солоний і за консистенцією суп нагадує горіхове масло, але в залежності від часу ферментації та інгредієнтів, основний смак може відрізнятися.
Користь такого супу в якості сніданку очевидна: завдяки процесу ферментації, який перетворює складні та погано переварювані білки, жири та вуглеводи в складі сої в більш прості для засвоєння нашим
Фото: Koichi Kamoshida/Getty Images
організмом речовини, суп місо містить безліч поживних речовин: вітаміни Е, В2, залізо, калій, кальцій, калій, холін і лецитин, дієтичну клітковину, поліненасичені жири, лінолієву кислоту, антиоксиданти, велику кількість повноцінного білка і лактобацили, завдяки яким організм краще засвоює поживні речовини з їжі. Японці впевнені: суп місо на сніданок допомагає зберегти ситість і залишатися активними впродовж всього дня.
Білий рис і мариновані овочі також дуже поживні, вони доповнюють раціон сніданку японця. Як ми вже розповідали раніше, рис — один з найцінніших продуктів харчування: він містить складні вуглеводи й мінеральні речовини, а також клітковину та крохмаль, завдяки чому поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту і покращує обмін речовин. Завдяки вмісту білків, мінеральних речовин (калій, залізо, кальцій, фосфор, цинк, йод), 78% вуглеводів, а також вітамінів (В6, В3, В1, В2), які зміцнюють нервову систему і необхідні для перетворення поживних речовин в енергію, рис — відмінно підходить для поживного сніданку.
Сніданок по-індійськи
В Індії сніданок включає в себе досу, самбар і чатні. Доса — тонкі, хрусткі млинчики, спечені з сочевичного та рисового борошна. В деякі види доси додають манну крупу. Доса подається на сніданок і обід, і є невід’ємною складовою щоденного раціону індійця. Доса подається з самбар і чатні.
Самбар — суміш овочів, гороху або сочевиці, спецій, приправ і прянощів. Самбар — чудове дієтичне харчування, завдяки якому організм отримує всі необхідні речовини. Чатні — кисло-солодка фруктово-овочева приправа, яка містить фрукти (манго або яблука) або овочі з оцтом, чилійський перець, спеції, трави, цукор. Чатні можуть бути як варені (компоненти уварюються до повного розварювання), так і сирі (у вигляді однорідної пасти). Чатні має солодкуватий смак, чудово збуджує апетит і стимулює травлення.
Як бачимо, для індійця навіть сніданок не обходиться без приправ і спецій, склад яких різниться в залежності від сезону. Завдяки цьому, навіть найбільш звичні страви будуть мати різний, неповторний смак. В Індії дуже сильні традиції Аюрведи, згідно з якими, як продукти, так і спеції можуть цілюще впливати на наш організм, зігрівати або охолоджувати його.
Сніданок по-англійськи
Фото: Illustration by Daniel Berehulak/Getty Images
Для англійців сніданок має кілька варіантів: перший складається зі смажених помідорів, сосисок, яєць і бекону — досить щільний і калорійний сніданок. Другий варіант — знаменита англійська вівсянка і круто зварене яйце. В якості ранкового напою англійці вибирають чай, каву або сік.
Зауважте: незмінним інгредієнтом першого і другого варіанту сніданку є яйця. І це неспроста: лондонськими дієтологами було доведено, що яєчня — це кращий сніданок.
Завдяки тому, що яйця багаті протеїнами, вітамінами D і B12, амінокислотами та антиоксидантами, вживання яєць на початку дня допомагає впродовж довгого часу зберігати фізичну та інтелектуальну активність.
А тим, хто боїться поповнішати, з’їдаючи щоранку на сніданок яєчню, не варто турбуватися: вживання яєчні вранці не призводить до набору ваги.