Житомир став першим у реалізації Всеукраїнської комунікаційної кампанії “КонституціЯ”

3 листопадаа 2015 10:43
zt-news.org.ua

zt-news.org.ua

Її ініціатори: “Центр політико-правових реформ” та “Реанімаційний пакет реформ”. В результаті опитування, яке проводилось на замовлення ініціаторів у липні цього року, виявилось, що вісімдесят сім відсотків жителів Житомирської та ще трьох областей – Київської, Сумської і Чернігівської – під час моніторингу висловили недовіру судовій владі. Ситуацію може змінити лише комплексна конституційна реформа, невід’ємною частиною якої є судова реформа, що передбачає оновлення судів, впевнена експерт Реанімаційного пакету реформ Юлія Кириченко: “На сьогодні має бути процес перепризначення, якій дасть можливість чесному правнику, чесному юристу разом з суддями податися на вакантні посади суддів у відповідні суди. У разі отримання позитивного висновку щодо кваліфікації, щодо відсутності корупційних моментів, прийти на посаду судді. Тим самим ми побачимо нового суддю”.

Ініціатори реформи ставлять за мету залучити звичайних громадян до конституційних змін. Зокрема передбачається, що оновлення судів повинно проходити під час відкритого конкурсу. Це дасть можливість громаді впливати на призначення, повідомляючи комісію про випадки вимагання хабарів суддею, який претендує на посаду. “Саме люди, які змінили політичну ситуацію, які змінили механізм державної влади, коли вийшли на Майдан. На сьогодні лише вони можуть змінити наші суди. Адже без справедливого суду ми з вами не зможемо жити в нормальній, чесній країні”.

Ініціатори Всеукраїнської комунікаційної кампанії “КонституціЯ” планують розпочати судову реформу з Верховного Суду України.