Передача Держводагентства зі сфери координації Мінприроди до Мінагрополітики є невиправданою

18 листопадаа 2015 10:10

9

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко звернувся до Прем’єр-міністра України А.П. Яценюка щодо недоцільності та невиправданості передачі Державного агентства водних ресурсів України зі сфери координації Міністерства екології та природних ресурсів до сфери Міністерства аграрної політики та продовольства, що наразі передбачено розглянути Урядом.

М.Томенко наголосив, що такий крок є недоцільним і призведе до втрати або нівелювання низки державно важливих функцій Держводагентства, які не передбачені у повноваженнях Мінагрополітики.

Так, головні напрями діяльності Держводагенства мають загальнодержавне та міжнародне значення, носять міжгалузевий характер та спрямовані на виконання передусім загальнодержавних завдань у різних сферах життєдіяльності суспільства, включаючи завдання щодо соціально-економічного розвитку, охорони навколишнього природного середовища, державного управління, національної безпеки держави.

Зокрема:
– управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів;
– забезпечення потреб населення та галузей економіки України у водних ресурсах, їх раціональне використання;
– попередження шкідливої дії вод і ліквідації її наслідків, включаючи протипаводковий захист;
– забезпечення належного функціонування водогосподарських і меліоративних систем;
– виконання природоохоронних заходів;
– встановлення режимів роботи водосховищ та ставків та здійснення контролю за дотриманням режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем і каналів;
– здійснення моніторингу вод;
– удосконалення нормативно-правового забезпечення у цій сфері;
– забезпечення централізованим водопостачанням сільських населених пунктів, що користуються привізною водою;
– здійснення міжнародного співробітництва у галузі використання, охорони та відтворення водних ресурсів на транскордонних водних об’єктах.

Натомість головним завданням Мінагрополітики є формування політики лише у сфері сільського господарства та продовольчої безпеки держави.

Із загального обсягу повноважень, покладених на Держводагентство, питання, які входять до компетенції Мінагрополітики, становлять незначну частку і стосуються переважно питань меліорації. Понад 80% функцій мають екологічну складову та спрямовані на вирішення питань, пов’язаних з охороною та використанням водних ресурсів (визначено Положенням про Держводагентство, постанова Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 393), що не належить до повноважень Мінагрополітики.

Передача Держводагентства під координацію Міністра аграрної політики та продовольства призведе до порушення системи управління водогосподарським комплексом, порушення басейнового принципу управління водними ресурсами, руйнації системи захисту населених пунктів від шкідливої дії вод, забезпечення водою населення та галузей економіки, ризику зупинення подачі води водогосподарськими системами до низки міст півдня і сходу України, порушення системи екологічного моніторингу водних об’єктів та контролю за дотриманням режимів роботи водосховищ.

Надзвичайно важливим є і те, що адаптація блоку Європейських директив (Водна Рамкова Директива, Паводкова Директива, Рамкова Директива про морську стратегію, Директива про очистку міських стічних вод, Директива про питну воду та Директива про нітрати), передбачена Угодою про асоціацію між Україною та Європейськими Союзом, здійснюється головним імплементуючим органом (Мінпририроди) через Держводагентство. Крім того, Держводагентство представлено на регіональному та місцевому рівнях – басейновими управліннями водних ресурсів, функціонування яких також передбачено Угодою про асоціацію між Україною та Європейськими Союзом.

Порушення налагодженої системи управління водогосподарсько-меліоративним комплексом призведе до дестабілізації системи управління водними ресурсами та створення загрози для економіки та безпеки життєдіяльності.

Микола Томенко вважає за необхідне зберегти чинний порядок спрямування та координації діяльності Держводагентства через Міністерство екології та природних ресурсів України.