Як залучити громаду до співтворення культурного простору Житомира?

24 листопадаа 2015 15:51

9

У Житомирі відбулася панельна дискусія «Як залучити громаду до співтворення культурного простору міста». Захід проходить у межах проекту «Бібліотека як міст культурної інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючі громади», який виконується Житомирською обласною молодіжної громадською організацією «Паритет» у співпраці з Житомирською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. О. Ольжича.

Олена Остапчук, експерт ГО «Паритет»: «Взагалі, концептуально, проект спрямований на те, щоб провести певні культурні ініціативи,спрямовані на подолання стереотипів, на усунення розбіжностей, на налагодження культури добросусідства у світлі тих соціокультурних подій, у яких ми на сьогодні перебуваємо. І у світлі нових викликів, як от АТО, в світлі питання внутрішньо переміщених осіб, питання того, як громада має дивитися на свої культурні потреби і як враховувати потреби, у тому числі, і внутрішньо переміщених осіб».

Участь у панельній дискусії взяли митці, громадські активісти, бібліотекарі, представники соціально відповідального бізнесу, науковці та освітяни. Одним із спікерів дискусії виступила Тетяна Парфентієва, співкоординатор культурно-мистецьких проектів кав’ярень «Львівська майстерня шоколаду» та «Брама» у Житомирі. Так, запрошуючи письменників, інших почесних гостей до спілкування з містянами та проводячи культурні заходи, названі заклади стали одними із локацій формування культурного простору нашого міста.

Тетяна Парфентієва, співкоординатор культурно-мистецьких проектів кав’ярень «Львівська майстерня шоколаду» та «Брама» у Житомирі: «Багато було цікавих людей. Багато було спілкувань. І тоді, ти вже розумієш, що приходить саме той глядач і гість, який приходить не просто за кавою, а йому потрібно щось більше. І тому, запит на це у суспільства є. Тому, робити такі речі цікаво і просто. І звісно, потрібно бажання».

Спікер дискусії Олена Люблянська, яка переїхала до Житомира у 2014 році із Луганська, підтвердила думку усіх присутніх, що культурний простір можливо та головне необхідно, створити будь-де, навіть у кав’ярні. Адже, такі місця допомагають вимушеним переселенцям відчути та полюбити інше місто, як своє.

Олена Люблянська, бібліотекар науково-методичного відділу ЖОУНБ ім. О. Ольжича: «Я з дитиною пішла в «Браму» і ми читали книжки, ми пили каву. І саме там, ми купили свою першу книжку, коли ми приїхали сюди. Це книга «Як не заблукати в павутинні». І вже потім, я  дізналася, що авторка цієї книжки Тетяна Щербаченко. Вона випускниця і мешканка також Луганська. І ось такі місця, створюють у мене «відчуття дому». Я втратила свій дім, але я набуваю тут відчуття, що вся Україна – це мій дім. Бо тут, є такі місця, де це відчуваєш. Це той культурний простір сучасної України».