В Житомирі відкрили виставку «Спротив геноциду»

29 листопадаа 2015 20:47

1

27 листопада, Житомирський обласний краєзнавчий музей спільно із Галузевим державним архівом СБУ та Українським інститутом національної пам’яті відкрили виставку «Спротив геноциду» та презентували нові наукові видання з історії України. В рамках виставки представлені раніше засекречені архівні матеріали радянських репресивних органів періоду 1917-1933 років.

Представлені на виставці матеріали спростовують міф про відсутність опору українських селян більшовицьким грабіжникам напередодні та під час Голодомору. Саме на території України зафіксовано 56% найбільш протестних рухів. Відвідувачі виставки зможуть переконатися у тому, що український народ не сприймав покірно наругу влади і опір, а згасав лише зі зникненням фізичних сил через відсутність хліба. Чимало офіційних довідок ҐПУ, з яких знято гриф секретності, наводять факти боротьби – як збройної, так і саботування злочинних норм хлібозаготівлі. Щоденники тих часів, фото наочно ілюструють придушення спротиву переважаючими провладними силами.

Загалом виставка складається із 18 стендів.

У першому розділі розкрито історичні обставини, в яких опинилась Україна у 1920-х роках: Українська революція 1917-1921 років, Україна в умовах НЕПу та українізації у 1920-х роках та наслідки для України сталінського «великого перелому» наприкінці 1920-х років.

Другий розділ присвячено селянським виступам і повстанням напередодні Голодомору 1932-1933 років. Найбільше загострення протистояння між режимом і селянством припадає на 1930 р., коли в Україні відбулось понад 4000 масових виступів, у яких взяло участь біля 1,2 мільйона осіб.

Третій розділ розкриває механізми вчинення злочину геноциду у 1932-1933 роках.

Четвертий розділ присвячений спротиву українців тоталітарному режиму в умовах Голодомору. На стендах розкриваються різні форми протестів: волинки, напади на склади, вбивства активістів, поширення листівок, затягування вивезення зерна, відмови виходити на роботу тощо. Українці боролися і українці вижили.

Виставка триватиме два тижні, а потім її презентуватимуть в містах області.