Новорічні ялинки на Житомирщині коштуватимуть від 25 гривень

9 Грудня 2015 10:36

16

Лісівники області цьогоріч мають можливість реалізувати 185 тисяч новорічних деревець.

«Проте це не завдасть лісам області ніякої шкоди, – запевнює начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський. – Не варто хвилюватися і про те, чи не зникнуть найближчим часом ялинки в наших лісах. Адже для новорічних свят вічнозелені деревця вирощують на спеціальних плантаціях новорічних ялин. Таких плантацій в області – 750 гектарів, де підростає понад 3 мільйони штук майбутніх новорічних красунь. Більше того, на тих площах, де в грудні проведено рубки, навесні обов’язково створюються нові насадження. Крім того, ялинки можуть заговлятися і на ділянках, які потребують прочищення та освітлення. З цього теж лісу лише користь.»

Ціна ялинки в залежності від висоти коливатиметься в межах 25-150 гривень.

Про це інформує прес-служба ЖОУЛМГ.

Рейдові бригади, створені із працівників лісгосподарських підприємств, впродовж грудня патрулюватимуть лісові масиви області, щоб уберегти хвойні насадження від браконьєрів. До цієї справи лісівники запрошують долучитися і громадські організації, які не байдужі до лісу.

Легально заготовлені дерева будуть промарковані пластиковими бирками або матимуть клейку етикетку зі штрих-кодом, за яким можна визначити не лише легальність, а й місце походження деревця.

Натомість лісопорушникам слід очікувати значних штрафних санкцій Адже розмір збитків у грудні-січні збільшується утричі.

Незаконна рубка одного дерева тягне за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 гривень), а посадові особи муситимуть сплатити від 7 до 20 неоподаткованих мінімумів (119-204 грн.).

Окрім штрафу, порушник відшкодує ще й збитки, завдані лісовому господарству. Розмір збитків залежить від діаметра дерева.

Отож, найменша сума, яку доведеться сплатити порушнику за незаконно зрубану ялинку діаметром до 10 см (штраф та заподіяна шкода), буде становити 332,86 грн.

Джерело: 1.zt.ua