“АТОшники” змушені “воювати” у Житомирі за землю

12 Грудня 2015 13:13

1

Представники громадської організації «АТОшник», військовослужбовці та рідні учасників АТО 10 грудня навідалися до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області та поспілкувалися з його керівником Дмитром Мозговим.

Після кількох спроб достукатися до нього, вони дзвонили Мозговому на мобільний, але той не відповідав. Коли взяв трубку, то повідомив, що «на місці» і відчинив двері. Пояснив, що «працював» і не чув, коли до нього протягом 10 хвилин стукали і чекали під дверима люди.

В активістів до Мозгового було лише кілька запитань про виділення земельних ділянок у місті та в Житомирському районі. Жаліються, що проблеми в учасників АТО залишаються одні й ті ж – їм безпідставно відмовляють у виділенні землі або ж пропонують ділянки, на яких ні будуватися, ні вести господарство, просто не можна.

«Я поїхав на запропоновану мені ділянку. Власного авто не маю, довелося наймати автомобіль, щоб туди дістатися. Там голе поле, болото, жодних комунікацій, ми кілька разів грузли. Безпосередньо на моїй ділянці у Житомирському районі зараз сміттєзвалище. Я порахував, що для вивезення сміття треба камазів вісім. І це власним коштом. Хлопцям дають ділянки, де взагалі болото. Як там будуватися? Мені 21 рік, після війни я залишився інвалідом. Багато учасників АТО повернулися з підірваним здоров’ям. Як їм доїхати до тих ділянок чи будуватися там? Про це ніхто не думає. Складається враження, що ці ділянки просто ніхто не оглядає перед тим, як виділити АТОшникам. Як туди підвести світло чи інші комунікації або елементарно доїхати?», – звертається демобілізований учасник АТО Дмитро.

Мозговий із претензіями бійця погоджується частково і зізнається, що ні він, ні його підлеглі ділянок не оглядали. За поясненнями відправляє в Інститут землеустрою, де й готували ці ділянки.

Деякі коментарі Мозгового були взагалі абсурдними. Зокрема, сміття і болото на ділянках він пояснює «сезонними рельєфами» і впевнений, що нічого страшного в цьому нема, адже головне забезпечити усіх бажаючих АТОшників землею. Сміття можуть навозити за кілька тижнів, а наявність болота залежить від пори року.

Відповідно до розпорядження голови Житомирської ОДА, управління проводить моніторинг земельних ділянок в області. Обіцяють за місяць-два оприлюднити результати роботи спеціальних комісій на місцях. У Житомирі та районі, зі слів Мозгового, такий моніторинг поки не проводився взагалі.

Натомість на одній із зустрічей в облдержадміністрації Мозговий запевняв активістів, що у Житомирському районі є зарезервовані для учасників АТО ділянки на території Глибочицької, Левківської, Денишівської та Іванівської сільських рад.

Під час візиту 10 грудня Мозгового попросили показати ці ділянки на карті, але, як виявилося, в управлінні нема можливості роздрукувати ці документи потрібного формату, тому спочатку начальник хотів показати усе на своєму ноутбуці, але потім представив роздруківки карт на папері А4.

Активістам відомо, що на момент, коли Мозговий звітував про ці ділянки в районі, він уже мав інформацію і клопотання від деяких сільських рад, аби ділянки були надані учасникам АТО саме із цих населених пунктів.

«Виникає така думка, що ви це робите навмисно, аби зіштовхнути між собою учасників АТО, але вони об’єднаються і підуть проти вас, – каже член ГО «АТОшник» пані Тетяна. – Ви розумієте, що хлопці одне з одним сваритися за землю не будуть і цілком логічно, аби кожен брав ділянку поблизу свого населеного пункту. Це не проблеми бійців, а ваші і ви маєте знайти вільні ділянки, а не пропонувати ті, за якими, по-суті, вже закріплені люди».

Мозговий в такій ситуації нічого поганого не вбачає і пропонує писати заяви на отримання цих ділянок усім бажаючим, бо «ми для вас це робимо». Жодні пояснення активістів про повагу, гідність і розуміння на нього не діють. В один момент Мозговий заявив: «Я не до кінця вас розумію», адже його здивувало, що учасники АТО з міста чи району не поспішають зайняти земельні ділянки, на які претендують АТОшники, що проживають в межах населених пунктів, у розпорядженні яких і є названі ним ділянки.

Під час спілкування активісти пообіцяли прийти до Мозгового вже наступного тижня. Але до того часу він чи спіробітники його управління мають самостійно виїхати на згадувані ділянки та оглянути їх стан, а потім прозвітувати громадськості.

Після цього активісти пішли до міського голови Сергія Сухомлина та голови Житомирської ОДА Сергія Машковського, аби й ті також долучилися до вирішення «земельних» питань і від обіцянок та розмов перейшли до реальних дій.

Джерело: zt.20minut.ua