Як готують калиту у Житомирі

14 Грудня 2015 07:18
1.zt.ua

1.zt.ua

Обов’язковим елементом андріївських вечорниць є калита. Ця медова здоба символізує сонце, а мак та горіхи – добробут, пише Gazeta.ua. “Її високо підвішують на червоній стрічці, щоб хлопці проявили свою спритність і кмітливість у грі “кусання Калити”, – каже житомирянка Ірина Мартинчук, 42 роки. – Вибирають на вечорницях Пана Калитянського, який, смикаючи за стрічку, опускає і піднімає калач. Вважається, що парубок, що вкусив калиту – пізнав світ і тепер може одружитися”.

Інгредієнти:

Борошно – 3 склянки

Масло вершкове – 50 г

Ванілін – 1 пакетик

Молоко – 1 склянка

Цукор – 3 ст. л.

Сіль – 0,5 ч. л.

Яйце – 1 шт.

Дріжджі пресовані – 15г

Мак – 0,5 склянки (перетертий з цукром)

Мед – 2 ст. л.

Цукерки (з варенням) – 200 г.

Приготування:

Починає з приготування дріжджового тіста. Розводить у теплому молоці дріжджі, цукор, сіль і ванілін.

Після цього додає в суміш яйце і розтоплене вершкове масло (всього грамів 30, решта потім знадобиться).

Поступово просіває борошно, замішує тісто. Накриває його рушником і ставить підходити в тепле місце.

Через 30 хвилин тісто підходить.Замішує, формує круглий калач. Посередині склянкою робить дірку, а по краях ножем вирізає зубчики.

Деко для випічки мастить олією. Викладає в нього калач з тіста.

Поколює виделкою. Розрізає на двоє цукерки і начинає ними тісто. Зверху мастить медом та жовтком.

Ставить у розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 40 хвилин до рум’яної скоринки.

Виймає з дека калиту та накриває її рушником на 20 хвилин. Завдяки цьому вона стане м’якою в середині та хрусткою зовні.

Джерело: 1.zt.ua