Може, МВФ змусив нашого прем’єра перейменувати Святого Миколая на Санта Клауса?

25 Грудня 2015 10:54
vkurse.ua

vkurse.ua

Народний депутат Микола Томенко в інтерв’ю телеканалу «112 Україна», коментуючи висловлювання прем’єра А. Яценюка, який пообіцяв влаштувати у Верховній Раді «Санта Клауса на 31 число, якщо не буде прийнято бюджет», сказав, що, очевидно, прем’єр-міністр вирішив на догоду МВФ перейменувати нашого Святого Миколая на Санта Клауса.

«Але в Україні є своя історія і давні традиції. Як відомо, в Україні завжди пошановувався Святий Миколай. Натомість Санта Клаус почав своє існування в Америці та інших західних країнах як персонаж, завезений переселенцями-голландцями. Тому не треба українцям нав’язувати американські традиції. У нас є власна, українська традиція», – зауважив М. Томенко.

До речі, на його думку, ця фраза Яценюка про Санта Клауса характерна і для ситуації з ухваленням бюджету на наступний рік.

«Очільник уряду наводить аргументи типу: «ми з МВФ та певною групою людей домовились про бюджет, а тому його треба не читати, а просто проголосувати в парламенті». Насправді питання полягає в тому, що бюджет треба було розглядати з українськими експертами, науковцями та узгоджувати з місцевим самоврядуванням, а потім вже його обговорювати у першому і другому читаннях у Верховній Раді… А лякати всіх Новим роком, МВФ чи Санта Клаусом – неправильно», – вважає Микола Томенко.

Він також додав, що над бюджетом можна було би працювати в парламенті не один сесійний тиждень. «На жаль, ні уряд, ні керівництво Верховної Ради не підтримало мою пропозицію про ще один додатковий тиждень роботи парламенту у грудні цього року. Але ніхто не забирав робочі дні у депутатів 28,29, 30 і 31 грудня», – зауважив М. Томенко.

Тож він закликав народних депутатів не підтримувати бюджет, який ніхто не читав, а почати нарешті реальну роботу над змістом Держбюджету на 2016 рік. «Бюджет – головний фінансовий документ країни на рік – треба ухвалювати не в угоду МВФ чи для Санта Клауса, а насамперед – в інтересах українського народу», – підсумував М. Томенко.