Солодкі пампухи та узвар. Рецепти до різдвяного столу

6 Січня 2016 08:29

1-4-670x381

Пампухи пісні різдвяні:

  • 1 кг борошна;
  • 50 г дріжджів;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 200 г  варення чи маку для начинки.

1. Розчинити водою половину муки і дріжджів до однорідної маси до консистенції домашньої сметани. Поставити в тепло. Коли тісто підійде, замісити його, додаючи решту муки, сіль і цукор. Знову поставити в тепло.

2. Коли тісто підросте, візьміть частину тіста та розкачайте товщиною 1 см. До половини коржа склянкою позначте кола. В центрі кожного кола покладіть варення без сиропу, накрийте другою половиною коржа і склянкою виріжте пампушки. Складіть їх на посипану борошном дошку і накрийте. Так само зробіть пампушки з решти тіста і всі разом поставте у тепле місце, щоб підійшли.

3. Смажать пампушки в соняшниковій олії. Обережно, щоб жир не дуже кипів, тому що при швидкому смаженні пампушки всередині можуть залишитися сирими. Готові пампушки можна посипати цукровою пудрою. Подавати їх краще за все з узваром.

Солодкі пампухи та узвар. Рецепти до різдвяного столу
Солодкі пампухи та узвар. Рецепти до різдвяного столу

Рецепт класичних пампухів:

  • 0,5 л молока;
  • 100 г дріжджів;
  • 150 г розтопленого масла;
  • 3 ст. ложки олії;
  • 10 ст. ложок цукру;
  • 6 жовтків;
  • 2 ст. ложки горілки;
  • сіль на кінчику ножа;
  • приблизно 1 кг борошна.

Для начинки: густе варення або перетертий мак.

 Як приготувати пампухи з маком ?

Розчинити дріжджі у теплому молоці з 4 ст. ложками борошна і 2 ст. ложками цукру і поставити в тепле місце, щоб почали бродити.

Згодом додати розтоплене масло, олію, горілку, розтерті жовтки з цукром і просіяне борошно. Вимісити тісто, щоб відставало від рук, і поставити в тепле місце на 40 хв.

Коли тісто добре підійде, сформувати пампухи: відщипнути шматочок тіста, розплескати, покласти начинку і защипати пальцями, зробивши кульку. Покласти на дошку, посипану борошном, швом донизу і дати підійти 15–20 хв.

Якщо начинка дуже волога, то краще смажити пампухи одразу. У розігріту олію опустити пампухи швом донизу, потім перевернути на другий бік, вийняти шумівкою і викласти на решітку, щоб стекли. Готові пампухи присипати пудрою.

Узвар із сухофруктів:

  • Сушені яблука – 100 г;
  • Сушені груші – 100 г;
  • Чорнослив – 100 г;
  • Родзинки – 50 г;
  • Мед – 3/4 стакана;
  • Вода – 5 л.

Сухофрукти перебираємо, промиваємо та заливаємо водою, додаємо мед. Всипаємо в каструлю родзинки, накриваємо кришкою і варимо на середньому вогні протягом години. Готовий узвар настоюємо протягом 3-4 годин, потім охолоджуємо і подаємо на стіл.

Сухофрукти потрібно перебрати, добре промити, залити водою і варити, враховуючи термін варіння кожного фрукта. Спочатку відварити сухі груші та яблука, потім покласти чорнослив, родзинки і довести до кипіння. Відвар злити, процідити, розчинити в ньому мед або цукор, залити зварені фрукти і ягоди і довести до кипіння. Потім поставити узвар в холодне місце і дати настоятися 5-6 годин. Можна приготувати узвар з будь-яких сушених фруктів і ягід.

Солодкі пампухи та узвар. Рецепти до різдвяного столу
Солодкі пампухи та узвар. Рецепти до різдвяного столу