У сніжні дні так хочеться чогось теплого, затишного та смачного. Тож ділимося з вами рецептами страв, що ідеально пасуватимуть для холодних зимових вечорів.
Шакшука
Арабська страва, що неодмінно сподобається поціновувачам томатів. Для того, щоб її приготувати, вам знадобиться: 1 кг томатів, сушені базилік та часник, чорний мелений перець, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, оливкова олія, 4 яйця.
Томати на 20 хвилин залити окропом, потім зняти шкірку і подрібнити у блендері або ж терткою. Додати спеції, сіль, цукор, вилити на гарячу, змащену олією сковорідку та довести до кипіння. Сирі яйця розбити й вилити на томати, накрити кришкою та готувати 8-10 хвилин. Готову страву розлити по глибоких мисках, зверху викласти яйце й присипати свіжою зеленню.
Сирна піца
Простий, ситний та дуже смачний варіант для затишної вечері за келихом червоного вина. Вам потрібно 8 г сухих дріжджів, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 склянка теплої води, 1 ст. л. оливкової олії, 3 склянки борошна, 300 г моцарели, 700 г домашнього сиру, 200 мл сметани, сухий базилік, часник, кріп, сіль, перець, свіжа зелень, в’ялений перець.
Дріжджі та цукор залити теплою водою та поставити у тепле місце на 5 хвилин. Потім додати сіль, борошно, замісити тісто та поставити його у тепле місце без протягів на півгодини. Духову піч розігріти до 200º.
Тим часом домашній сир змішати зі сметаною, спеціями та сіллю, додати подрібнений в’ялений перець. Тісто та начинку розділити на дві піци. Деко присипати борошном, тісто розкачати (за потреби також обваляти його у борошні). На тісто викласти сирну начинку, зверху посипати потертою моцерелою, зеленню та шматочками в’яленого перцю. Краї тіста можна підвернути, щоб начинка не витекла. Випікати 25 хвилин.
Морквяно-яблучний кекс
Насичений, вологий, шоколадний і дуже різдвяний десерт. Для його приготування необхідні такі інгредієнти: 200 г вершкового масла, 250 г цукру, 3 яйця, 100 г вершків або молока, 300 г борошна, 10 г розпушувача, 80 г какао, плитка молочного шоколаду, 2 морквини, 2 яблука.
Моркву та яблука почистити, подрібнити грубою терткою. Духову піч розігріти до 190º. Масло збити з цукром, додати яйця та молоко. Всипати у масу спершу яблука й моркву, а потім борошно, розпушувач та какао. Ретельно усе вимішати. Форму змастити вершковим маслом, вилити у неї тісто й поставити у духовку. Пекти близько години, втім перед тим, як виймати кекс, проткніть його сірником: якщо сірник сухий – кекс готовий, лишилось полити його розтопленим шоколадом і подавати до столу. Рекомендую пити з глінтвейном.
Зимові тістечка з джемом
Ідеальні для зимової пори. Для їх приготування потрібно 100 г борошна, 50 г вершкового масла, 30 г цукру (для тіста), 1 яйце, 1 яблуко, Ваш улюблений джем, 2 білка, 100 г цукрової пудри, 1 ч.л. цукру.
Масло розтопити, змішати з яйцем, додати цукор та борошно, замісити гладеньке тісто й поставити у холодильник. Білки збити з цукром, поступово додавати цукрову пудру до утворення стійкого крему (збивати близько 8-10 хвилин). Яблуко нарізати маленькими кубиками. Форми для випікання змастити маслом, з тіста зробити тонку основу у вигляді корзинок, викласти яблука, покрити їх джемом. На тістечко викласти білкову масу (2-3 ч.л. на кожне). Випікати у розігрітій до 180º духовій печі 20 хвилин (білок повинен бути світло-брунатного кольору). Готові тістечка охолодити та подавати до столу.
Яблучний пиріг
Приблизно так має виглядати яблучний пиріг, що пекла Білосніжка, тож якщо хочеться чогось казкового, Вам знадобиться 320 г борошна, 200 вершкового масла, 120 г цукру, ½ ч.л. солі, 3 жовтка, 2 ст. л. сметани; 1 кг яблук, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. борошна.
Масло порізати кубиками, додати у миску з борошно та пальцями перетерти на крихти. Додати сметану, жовтки, цукор, сіль, замісити тісто й покласти у холодильник на 40 хвилин. Тим часом яблука почистити й порізати невеликими кубиками, змішати з цукром, висипати у каструлю чи сковорідку й тушкувати 10 хвилин. Наприкінці яблука перемішати зі столовою ложкою борошна.
Духову піч розігріти до 180º, форму для випікання змастити маслом. Тісто розділити на дві частини (одна більша, інша меша). Більшою вистелити форму, поколоти тісто виделкою й поставити на 8 хвилин у духову піч. Тісто, що лишилось, розкатати й вирізати зірочки. У форму вилити начинку, прикрасити зірочками й випікати 30 хвилин. Готовий пиріг посипати цукровою пудрою.
Смачної та теплої вам зими!
Рецепти збирала Олександра Сосніна, авторка фуд-блогу http://forknightt.blogspot.com/