Румба – танець кохання

29 Січня 2016 14:01
sites.google.com

sites.google.com

Всьому світу відомо слово Румба, але мало людей знають точне значення цього слова. Румбою є одне з древніх артистичнихвиразів, танцю і музики, яке створив Кубинський народ.

Перш ніж почати говорити про румбу, звернемося до її історії. Цей стиль музики і танцю зародився на Кубі в XIX столітті врезультаті взаємодії африканської і іспанської культури, тобто змішання культури ввозяться на острів рабів з культуроюіспанських колоністів.
З африканцями на Кубі з'явилися і їхні традиційні вірування. Танці і музика сантерія - афро-кубинської релігії, синкретизмукатолицтва і африканських культів - вдихнули життя в румбу, з'явилися її основою. Наприклад, завдяки їм у даний час ми можемозустріти в румбі такі рухи як yakota, cha cha lokafu. Хотілося б виділити одного з Сантос ("святих") сантерія - Chango, т.к. він єгосподарем барабанів, а своїми рухами тіла він здатний завоювати будь-яку жінку.
Таким чином румба народжена, за рахунок релігійних ритуалів, розвивалася вона на базі яскраво виражених ритмів і хорових голосів.Також можна сказати що Румба, є все ті танці, які були створені кубинцями. Коли на Кубі кажуть, «пішов з Румба» (Se fue de Rumba), цеозначає, що пішов відпочивати, не знаючи, який танець йому належить вночі танцювати. У XVII столітті чорношкірі кубинці стали брати активну участь у створенні народної музики. У той час Румба не дуже цінувалася, тому що вона була створена рабами спільно з креолами, і як деякі говорили, танцювати Румбу могли тільки темношкірі жителі Гавани і Матансас.
Румба народилася в бідних кварталах Куби. Щосуботи сусіди по solar збиралися разом, щоб розчинитися в цьому танці і таким чином забутисвої печалі і смутку. Для того, щоб грати мелодію румби їм достатньо було el cajon menor, el cajon mayor, ложок, каструль і,найголовніше, las claves. Зміст пісень було направлено на соціальні теми: люди висловлювали свій протест проти тодішнього уряду(уряду США), ну і, звичайно ж, головною темою румби була любов до жінок.
На початку 19 століття існувало три варіанти Румби:

- Ямбу (yambu) - парний танець з відносно повільними і спокійними рухами, в основному танцюється літніми людьми;
- Гуагуанко (guaguanco) - парний танець, для якого характерні швидкі, різкі, експресивні руху і елемент vacuna, символічно зображує бажання чоловіка мати жінкою;
- Колумбія (columbia) - чоловічий сольний танець, виконавець робить складні елементи, акробатичні трюки, демонструючи свої танцювальні здібності.

Але широку популярність здобула румба гуагуанко - танець, під час якого кавалер слід за дамою в пошуках зіткнення стегнами, а дама намагається цього уникнути. У цьому танці дама як би є об'єктом зухвалого залицяння і намагається стримати пристрасть свого партнера. Можливо через це за румбів і закріпилася назва - «танець кохання». Корінну еволюцію Румби зазнала, будучи вивезеної в США. Нарівні з експансивною, еротичною кубинської з'явилася Румба американська - з більш стриманими рухами і стилем. Саме цей варіант Румби і поширився по всьому світу, завоювавши серця декількох поколінь танцюристів і просто цінителів латиноамериканської культури.

«Це апофеоз танго», - співає Паоло Конте. І він має рацію, оскільки і Танго, і Румба відбулися від хабанери. Цей кубинський танець з іспанським корінням породив двох дуже різних сестер, одну зі світлою шкірою, іншу - з темною. В Аргентині вона дивовижним чином переродилася в плотське Танго. На Кубі ж хабанера сповнилася чуттєвої і повної життєвості хореографією-і виникла Румба, більш африканський по своїй суті танець.

Різниця в ритмах Сон і Румба існує, вона знаходиться в стержні ритму. При виконанні Румби або Сона використовують Клаве (Clave) який є музичним інструментом і виконує функцію ручного метронома, тим самим, створюючи ритм Сона або Румби.

Найбільш відомою в усьому світі мелодією румби потрібно вважати знамениту «Guantanamera», написану Хозеіто Фернандесом і швидко стала класикою румби.

Спочатку не існувало чіткого поділу танців румба і ча-ча-ча, через що вся музика, характерним чином обігрується першу частку (кілька ударів з затакт призводять до першої частці), підпадала під категорію румби. З часом танці чітко розділилися. Музика румби придбала повільніший темп, стала складатися, як правило, в мінорному ладі, і придбала своє обігравання першої частки (ударні: восьма, восьма, восьма, чверть - перша частка). Музика ча-ча-ча стала швидше, вигадується як в мажорному, так і в мінорному ладі і має власне, дуже виражене і підкреслене обігравання першої частки (восьма, восьма, чверть - перша частка, так зване - «ча-ча-ча» або «ча-ча-раз»).

У зв'язку з цим багато знаменитих у минулому румби з сучасної точки зору слід вважати скоріше ча-ча-ча або навіть взагалі неможливо чітко класифікувати як один з цих танців. Так, наприклад, знаменита мелодія «Кукарача», що вважалася румбою, не є ні нею, ні ча-ча-ча з сучасної точки зору.

Серед всіх бальних танців румба характеризується найбільш глибоким емоційним змістом. Відмінною особливістю румби є еротичні плавні рухи сполучені з широкими кроками. В ході своєї еволюції румба набула багато рис, характерні для блюзу. Контраст яскраво вираженого еротичного характеру танцю і драматичного змісту музики створює неповторний естетичний ефект. Нечисленні сучасні румби, написані в мажорі, мають свою родзинку, але не залишають такого глибокого враження.
В даний час цей танець відомий на всіх континентах. Спочатку він прийшов в кабаре, а потім на телебачення. Існує бальна румба, але вона суттєво відрізняється від автентичного кубинського варіанту. Так румба стала відомою в усьому світі.

Джерело: sites.google.com