У Житомирі відкрилася фотовиставка «Погляд АТО»

12 Лютого 2016 09:46

На третьому поверсі Житомирської облдержадміністрації 11 лютого відкрилася фотовиставка «Погляд АТО», де представлено 57 світлин.

Героями експозиції стали учасники АТО з різних куточків України та навіть Грузії.  Автор робіт  Леонід Шрайбікус розповідає, що фотографував переважно в Житомирі та у Києві, але має плани поїздити по райцентрах і так само познімати сучасних українських героїв.

На його фотографіях десантники 95 бригади і 90 батальйону, бійці 30 та 26 бригад, а також добровольчого  батальйону «Донбас» та інші. Усі вони пройшли пекло війни і заслуговують на увагу.

Шрайбікус пояснює, що спочатку задумував зробити 100 світлин  захисників, але врешті взявся втілювати проект «Погляд АТО: 1000 облич».

«Не можу сказати поки, чи будуть ці всі хлопці представлені на подібних виставках, але тисячу фото в електронному варіанті точно буде, – каже Шрайбікус.  – Хочу поїхати і познімати безпосередньо в зоні АТО. Командувач ВДВ Михайло Забродський пообіцяв свою підтримку. Особливо мене тішить співпраця із нашими грузинськими братами, які добровольцями прийшли допомагати українцям захищати нашу країну. Їхні фото можна побачити на виставці, а також окремо в календарі».

Варто зауважити, що фотопроект «Погляд АТО» дав поштовх для створення календарів зі світлинами бійців.  Обидва календарі 10 лютого Шрайбікус презентував присутнім на відкритті виставки, а також подарував кілька екземплярів тим, хто підтримував його. Каже, що коштуватимуть такі календарі 150 гривень і закликав усіх бажаючих купувати їх та дарувати військовослужбовцям.

Нагадаємо, що спочатку виставку можна було побачити в ЖДУ ім.І.Франка, потім  – унедільній школі та приміщенні Свято-Михайлівського собору, у католицькому храмі св. Йоана з Дуклі та міськраді.

Саме священослужителям та представникам університету Шрайбікус подякував і  передав календарі. Не обійшлися без подарунків і грузини. Вони впевнені, що боротися проти спільного ворога – це справа честі. Обіцяють стояти до переможного кінця, адже Україна та Грузія єдині.

Отець Мирослав із католицького храму зауважив, що сьогодні віряни різних конфесій моляться за мир в країні і всіх тих, хто обороняє державу.

«Такі виставки нагадують нам, що боротьба за майбутнє країни не закінчилася, вона триває, – говорить настоятель Михайлівського собору о.Богдан. – Закликаю усіх до молитви, до спільної праці, щоб не бути байдужими. Люди зараз вже трохи заспокоїлися, живуть своїм життям. В той час хлопці на передовій оберігають спокій кожного з нас. Ми маємо розуміти, що і ми, і ті, хто там, – єдиний український організм, єдиний народ».

На відркритті виставки також були присутні житомирські волонтери, активісти, демобілізовані військовослужбовці.

Юлія ДЕМУСЬ
Більше фото в альбомі Першого житомирського в соцмережі

 

Джерело: 1.zt.ua