Учням Житомира віділять гранти на здобуття освіти у приватних школах

12 Лютого 2016 08:04
1.zt.ua

1.zt.ua

На сесії міської ради, яка відбулася 9 лютого, депутатами було підтримано рішення «Про внесення змін та доповнень до міської цільової програми розвитку освіти м Житомира на 2016-2018 рр.», яке передбачає отримання грантів на здобуття загальної середньої освіти у навчальних закладах, що не належать до комунальної власності м. Житомира.

Валентин Арендарчук, начальник управління освіти міської ради: «У нас 3 школи. І звичайно у них є серйозні фінансові труднощі щодо забезпечення навчально-виховного процесу, з метою одержання загальної середньої освіти. Тому були виділені кошти щоб через систему грантів, які будуть отримували батьки, вони могли внести в приватні школи гроші і цим оплатити послуги за отримання загальної середньої освіти».

Розмір гранту щорічно встановлюватиметься виконкомом  міської ради. Наразі, мова йде про 30% відсоткове відшкодування від встановленого нормативу бюджетного забезпечення одного учня на відповідний бюджетний рік і 100% відшкодування для учнів, які навчаються за інклюзивною формою. За словами директора однієї із приватних шкіл, така допомога може значно покращити фінансовий стан справ освітнього закладу і стане реальною підтримкою для батьків, діти яких навчаються у даних школах. Для прикладу, у ЗОШ «Всесвіт» загалом навчається 140 учнів, 48 із них – це діти з соціально незахищених категорій: сироти, напівсироти та діти з інвалідністю. Державна грошова допомоги для їх навчання не передбачена.

Марія Левченко, директор ЗОШ «Всесвіт»: «Наша школа загально освітня, україно-італійська. За формою приватна. І дійсно наш бюджет формується із добровільних благодійних батьківських внесків і плюс кошти засновника. Якщо подивитися на цей бюджет то ми у постійному дефіциті. Ось ми формували бюджет на кінець 2015 року і побачили, що нам реально не вистачає 30-35 %для того, щоб він був дійсно повноцінним. Щоб можна було покрити всі комунальні послуги, видати заробітну плату вчителям, купити підручники ,які потрібні за новою програмою. Тому ми дійсно весь час у пошуках, як закрити дефіцит у бюджеті».

Для тих, у кого все ж таки виникають питання, навіщо приватним школам матеріальна допомога з місцевого бюджету, Марія Левченко відповіла:

Марія Левченко, директор ЗОШ «Всесвіт»: «Знаєте, якщо б не прийняли це рішення, то у нас не було би відповіді на питання: «Чому діти нашої житомирської громади, батьки яких так само сплачують податки і діти яких мають право на отримання безкоштовної середньої освіти, отримують допомогу від іноземців (певні інвестиції, гранти), а от наші місцеві не можуть допомогти?»Тому ми правда, дуже раді, що хоча й 30 %, але це для нас дуже велика підтримка».

Також, на захист приватних шкіл став і міський голова Сергій Сухомлин, який наголосив на тому, що ці школи несуть на собі всю відповідальність за інклюзивну освіту, адже комунальні школи міста просто не посилять цього. Також, на одну дитину, яка навчається у школі комунальної власності виділяється державна субвенція  в розмірі більше 7 тис грн, на відміну від школярів приватних шкіл.

Сергій Сухомлин, голова Житомирської міської ради: «Эти школы, обучая детей и выдавая им дипломы государственного образца, не забирают из нашего бюджета по 7 тис грн на каждого ребенка. И эти школы несут на себе основную нагрузку по инклюзивному образованию в городе Житомир. Потому что наши коммунальные школы просто не готовы к этому.

За попередніми підрахунками, виділення грантів для приватних освітніх закладів коштуватиме місцевому бюджету 1 600 000 грн на рік.

Джерело: 1.zt.ua