Микола Томенко: Нова коаліція стане найдорожчою і для бюджету, і для народу

20 Лютого 2016 10:13
unian.ua

unian.ua

Ситуація, що склалася довкола старої-нової коаліції, очевидно, буде вирішуватися в традиційний для українського політикуму спосіб. Про це Микола Томенко написав у своєму блозі на Обозревателе.

Він нагадав, що згідно з чинним законодавством та здоровим глуздом потрібно було би створювати нову коаліцію шляхом підписання нової коаліційної угоди, проведення загальних зборів нової коаліції, обрання керівництва коаліції та, відповідно, наступних кроків, передбачених чинним законодавством.

«Проте, враховуючи, що відносини не лише в нинішній-майбутній коаліції, а всередині окремих фракцій не можна назвати дружніми, то буде знайдений варіант, як оголосити про створення «оновленої» коаліції, не проходячи усіх вищезгаданих офіційних організаційних процедур. В такому контексті своєрідними рятівниками коаліції стають Радикальна партія Ляшка, яка не підтвердила свій вихід із коаліції персональними заявами та готова й далі співпрацювати з урядом Яценюка, а також активні дії президента Януковича і його команди щодо перетворення парламенту у придаток Адміністрації Президента через рішення Конституційного Суду від 6 квітня 2010 року», – зазначає М. Томенко.

Так, згідно з цим рішенням КС, членами коаліції можуть бути «окремі народні депутати України, зокрема ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України».

«Отож, для того, щоб зафіксувати наявність коаліції складом, скажімо, не менше 230-240 депутатів, достатньо буде крім фракції Радикальної партії персонально залучити низку депутатів, які підпишуться за нову коаліцію. Теоретично можливо, що ці позафракційні створять ще якусь депутатську групу – умовно назвемо її «Наш край» – для того, щоб і в контексті наступних виборів влада вже офіційно йшла паралельними колонами: БПП, Блок Саакашвілі та «Наш край», – зауважує Микола Томенко.

«Але за будь-яких обставин очевидно, що ця оновлена коаліція буде НАЙДОРОЖЧОЮ коаліцією для українського бюджету та українського народу. Адже зрозуміло, що ціна її формування для окремих фінансово-політичних груп, певних партій та навіть окремих депутатів буде надто накладною для бюджету: треба буде взамін на членство в коаліції пропонувати посади, доступ до бюджетних потоків, державних програм, тендерів тощо. До речі, не факт, що на вагах між вартістю дострокових виборів та ціною такої нової коаліції перше виявиться дорожчим», – вважає політик.

«Тому загально ситуація виглядає таким чином, що, популярно кажучи, крісла Гройсмана і Яценюка допоможуть зберегти Ляшко і Янукович», – підсумував Микола Томенко.