Плетіння бісером допогло військовому з Житомирщини при реабілітації

26 Лютого 2016 13:48
1.zt.ua

1.zt.ua

Дрібна моторика пальців рук допомагає відновити роботу всього організму після поранення та нервового потрясіння. Вона реабілітує хворих краще, ніж точковий масаж або інші терапії. Це на своєму прикладі довів 41-річний Олександр Смирнов. Пише газета “Факти”.

“На війні є правило: якщо обстріляли, спочатку обмацай себе (чи немає поранень), а потім біжи рятувати інших” – каже чоловік.

У травні минулого року житель Житомирської області боєць потрапив до Артемівського військового госпіталю з важкою контузією та багатьма осколковими пораненнями. Від заїкання не міг вимовити ні слова. У нього тремтіли руки, німіли ноги, мучили нестерпні головні болі. Усе це чоловік зміг подолати плетінням бісеру.

“Своїм життям командир Єрмаков зберіг моє і ще чотирьох хлопціві, – каже Олександр. – Сепаратисти кожен день гатили по нас з мінометів. Коли почався обстріл, командир Саша Єрмаков загнав нас в бліндаж, а сам стояв у проході і прислухався до кожного вибуху. Казав: “Я відповідаю за людей. Мені важливо, щоб ви залишилися живі”. Коли в бліндаж потрапила міна, всі хлопці вижили. Тому що Саша прийняв на себе більшу частину осколків”.

Коли віз поранених хлопців у госпіталь на танку по замінованій дорозі, ще не здогадувався, що й у нього також контузія. Від неї позбутися та впоратися з емоціями допомогла психолог. Це дуже підступна штука, яка вражає весь організм, і наслідки проявляються у всіх по-різному. Були дні, коли не міг вимовити ні слова, мимоволі згиналися пальці, тремтіли і не слухалися руки.

Вдома була книжка з плетіння, почитав, розібрався що до чого. За вечір сплів і сережки, і браслет з бісеру. Зараз свої композиції чоловік плете без схем і креслень, тому кожен виріб унікальний. Плетіння заспокоює. Перестала боліти голова, пальці стали слухняними, став гарно говорити.

“На пальцях рук розташовано багато нервових закінчень, пов’язаних з головним мозком, – каже медичний психолог Житомирського військового госпіталю Олена Масик. – Задіюючи пальці, а також масажуючи їх, людина стимулює роботу передніх часткою кори головного мозку, що відповідають за логічне мислення, творчість і мову. Крім плетіння бісером, можна зайнятися в’язанням, вишивкою, ліпленням, складанням будиночків із сірників, малюванням. Важливо, щоб людина отримувала від цього задоволення. Один з моїх пацієнтів заспокоює розхитані нерви, перебираючи карбюратори”.

Плетіння пригнічує агресію. Треба перемикнути увагу на бісер, і всі тривоги йдуть на другий план.

“Навчав цьому занняттю й інших поранених. Працюючи з бісером, хлопці відкривалися, розповідали, що у кого на душі. Наші зустрічі перетворилися в сеанси психотерапії. Як потім зізнавалися хлопці, більше ніде вони так відверто не обговорювали пережите на фронті. Після цього я всерйоз задумався про створення творчого реабілітаційного центру для атошників”.

Джерело: 1.zt.ua