Правда і міфи про субсидії

3 Березня 2016 10:33

9

Курс долара постійно скаче, тарифи на комунальні послуги досягли нових вершин, при цьому доходи українців залишились мізерними. З погляду на це у минулому році Кабмін спростив призначення та надання населенню житлових субсидій. Проте за час існування даної ініціативи серед громадян почала ширитись маса міфів та чуток з приводу її отримання. Тож ми спробували розвіяти певні упередження.

Міф №1: Субсидійні кошти необхідно повернути, коли продаєш житло

“Повертати гроші, звичайно не потрібно,- каже начальник відділу соціальних допомог Богунської районної ради,- Наталія Живанюк, – головне повідомити про продаж житла, аби ми призупинили дію субсидії. В такому випадку це не створює незручностей для старих і нових власників квартири.”

Міф №2: Немає обмежень у використанні ресурсів

Законом окреслено норми на житлову площу, на споживання комунальних послуг — електроенергії, газу, водопостачання. Якщо споживач перевищив норми споживання, він повинен буде сплатити за це.

Міф №3: Маючи кредит неможна отримати житлову субсидію

Нині перестали враховувати навіть відсотки від депозитів у громадян. А наявність кредитів і зовсім не беруть до уваги, тим паче, що це відноситься до видатків, а не доходів. Якщо ж громадянин здійснив одноразову покупку на 50 тис. грн. протягом року до дня звернення, субсидію він не отримає.

Міф №4: Борги по квартплаті є обмеженням при отриманні субсидії

“Борги за оплату комунальних послуг не враховують, при видачі субсидії, – спростовує пані Наталія, – раніше в законодавстві були обмеження, але потім їх відмінили.”

Міф №5: Субсидія надається безстроково

Термін дії житлової субсидії обмежується 12 місяцями. Після цього потрібно знову подати відповідні документи і продовжити її дію. Аби оформити субсидію, необхідно надати лише два спрощених документа – заяву та декларацію про доходи. Станом на 17 лютого 2016 року 22 121 родина з Богунського району отримує субсидію, з наявних близько 58 000, а це приблизно 40%. В Корольовському районі субсидія надається близько 20 000 сімей із 40 000. Якщо  у споживачів виникла переплата за фактично спожиті комунальні послуги, ці кошти вони мають право використовувати на наступний розрахунковий період, про це йдеться у пункті №15 “Постанови про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”.

Джерело: zt.20minut.ua