Екологічний комітет закликає скасувати земельний податок для природоохоронних установ

16 Березня 2016 12:15
vkurse.ua

vkurse.ua

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні схвалив проект Закону України про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України (щодо скасування земельного податку для природоохоронних установ) (реєстр. № 4134) та рекомендував Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради пропозицію про прийняття його за основу і в цілому.

Про це повідомив Голова Комітету, співавтор цього законопроекту Микола Томенко.

Проектом Закону, співавторами якого є також Анатолій Євлахов та Іван Рибак, пропонується внести зміни до статті 282 Податкового кодексу України, звільнивши від сплати податку заповідники, національні природні парки, заказники (крім мисливських), парки, регіональні ландшафтні парки, ботанічні сади, дендрологічні і зоологічні парки, пам’ятки природи, заповідні урочища та парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва.

Справа в тому, що бюджетні природоохоронні установи через скасування пільг на сплату орендної плати за користування землею опинились перед загрозою свого подальшого функціонування. Сьогодні жоден об’єкт природно-заповідного фонду, який фінансується за рахунок Держбюджету, не в змозі сплатити оренду за заповідну територію, яка налічує десятки тисяч гектарів, зауважують автори законопроекту.

Так, розрахований податок для національних природних парків та заповідників, підпорядкованих Мінекології, без надання пільг складає близько 280 мільйонів гривень на рік. Натомість у Державному бюджеті на 2016 рік за бюджетною програмою 2401160 «Збереження природно-заповідного фонду» на сплату земельних податків до місцевих бюджетів усім паркам та заповідникам виділено всього 4 мільйони гривень.

«А тому прийняття зазначеного законопроекту дасть змогу зберегти заповідні території України, їх подальше функціонування», – підсумував Голова Комітету.