Весна, саме час зміцнити послаблений організм вітамінами, допомогти вийти із «зимової сплячки». Гарбуз — чудовий помічник у цій справі. Він відганяє втому, знімає апатію, гасить депресію завдяки тому, що в його м’якоті багато заліза. Гарбуз додає блиск волоссю і покращує шкіру обличчя завдяки всіляким мікроелементам й клітковині. Гарбуз — найбагатше джерело вітамінів, які допоможуть відновити функції внутрішніх органів і дозволити тілу відчути бадьорість та силу.
Але цей корисний овоч не всі полюбляють. Однак якщо гарбуз вміло приготувати, то вийде чудова комбінація із «смачно» і «корисно».
Отже, продукти:
1. Гарбуз — 400 г (очищеної м’якоті);
2. Цукор — 1 склянка;
3. Масло вершкове — 125 г;
4. Яйця — 3 шт;
5. Борошно — 300 г;
6. Яблука — 1—2 шт;
7. Родзинки;
8. Курага;
9. Волоські горіхи.
Кориця, мускатний горіх, ваніль — на розсуд кулінара.
Приготування:
Гарбуз очищаємо, натираємо на крупній тертці. Повинно вийти 400 г готової м’якоті.
Таким же чином готуємо яблука: натираємо на тертці, серединку викидаємо.
Вершкове масло кімнатної температури розтираємо із цукром, туди ж додаємо яйця. Вимішуємо.
В отриману масу додаємо по черзі гарбуз і яблуко, попередньо злегка віджавши сік. Потім всипаємо борошно.
Соду гасимо оцтом, додаємо в тісто.
Всю отриману масу ретельно перемішуємо.
Гарбуз має характерний запах. Щоб його нейтралізувати, додаємо корицю, мускатний горіх, ваніль — на ваш вибір.
Потім засипаємо промиті і підсушені родзинки, курагу і волоські горіхи, попередньо їх подрібнивши.
Готуємо форми: змащуємо олією, встеляємо папером для випічки.
Викладаємо тісто у форми і ставимо в духовку. Температура попереднього нагрівання — 180°С.
Випікаємо хвилин 30—40. Зрілість тіста визначаємо дерев’яною паличкою: якщо вона суха, значить, тісто готове. Виймаємо з форм, даємо охолонути.
Посипаємо цукровою пудрою. За бажання можна замість пудри залити глазур’ю.