Випробувальний термін на роботі: вивчаємо всі нюанси

6 Травня 2016 14:58
zib.com.ua

zib.com.ua

Багатьма претендентами прийнято вважати, що випробувальний термін – це лише неприємна необхідність, яку, в щоб-то не стало, треба пройти, щоб отримати заповітне місце за наявної вакансії.

І далеко не кожен з них замислюється над тим, що всі його положення детально розписані в трудовому законодавстві РФ, яке, на жаль, мало хто з претендентів хоча б пробував прочитати.

«А навіщо? Адже його все одно практично ніхто не дотримується!», так міркують дійсно багато, завдяки чому, навколо цього загадкового періоду утворюється все більше чуток і невиправданих байок, які грають на руку роботодавцю, але зовсім не допомагають тому, хто намагається чесно отримати роботу.

Щоб не відчути себе, в підсумку, обдуреним, і не наражати себе на необхідності сліпо виконувати всі умови та вимоги, які, можливо, є абсолютно незаконними або необов’язковими, перед черговим співбесідою дуже важливо дізнатися, що ж таке випробувальний термін на роботі, познайомитися з його основними положеннями та особливостями.

Насправді, випробувальний період – це не чиясь хитра уловка, а лише можливість знизити можливі ризики, як для найманої особи, так і для роботодавця. За цей час обидві сторони можуть, так би мовити, придивитися один до одного: керівництво оцінює знання і професіоналізм нового працівника, а той, у свою чергу, має можливість продемонструвати всі свої наявні таланти.

Що про це говорить Трудовий Кодекс?

Багато претендентів сходяться на думці, що розібратися в цьому документі здатний тільки людина зі спеціальною юридичною освітою. Звичайно, враховуючи, що Трудовий Кодекс – це все-таки звід законів, він не буде написано легким літературним текстом, що непросто для звичайної людини.
Тим не менше, кожна людина, для дотримання справедливості, повинен впоратися з його прочитанням або хоча б добре ознайомитися з його основними положеннями, розшифровки незрозумілого завжди можна знайти в інтернеті в коментарях юристів. Все це дозволить вас убезпечити себе, а також допоможе відстоювати свої права у разі потреби.

Давайте ж поговоримо про деяких основних моментах цього документа. Згідно з кодексом, випробуванням вважається період, під час якого роботодавець має можливість перевірити якість співробітника, оцінити його професіоналізм відповідно до передбачуваної посадою. Цей період можна назвати обов’язком, скоріше, це можливе право кожної із сторін.

Про наявність такої умови майбутній працівник повинен бути поінформований заздалегідь, всі особливості випробувального терміну прописується в договорі про найм. Працівник, який був прийнятий на роботу з випробувальним строком, має точно такі ж права і обов’язки, як і інші співробітники, які працюють давно і на постійній основі.

Також важливо знати, що згідно з Трудовим Кодексом, існує ряд винятків, у разі яких встановлення випробувального періоду не потрібно або навіть зовсім заборонено. Потрібно пам’ятати, що роботодавець, не враховує ці особливі категорії осіб, може бути притягнутий до відповідальності. Ось деякі з них:

  • неповнолітні діти;
  • випускники Вузів, які в перший рік після здобуття освіти влаштовуються за своєю основною спеціальністю;
  • вагітні, а також жінки, у яких є діти віком до 1.5 років;
  • вже працевлаштовані працівники, які переводяться з одного підприємства на інше на конкретну посаду;
  • співробітники, які в рамках одного підприємства переводяться з однієї посади на іншу;
  • у разі якщо трудовий договір підписується строком не більше 2 місяців.

А що за термінами?

За законом тривалість випробування звичайно триватиме три місяці – цього, найчастіше досить. Але бувають і винятки: наприклад, працівники на посаду головного бухгалтера або керівника може знаходитись на випробувальному терміні довше, до 6 місяців.
Також термін може бути продовжений для державних службовців, які вперше влаштовуються на роботу. Існує варіант і 2-хнедельного випробування – такий період повинен дотримуватися, якщо між сторонами при прийомі на роботу було укладено трудову угоду терміном від 2-х до 6-ти місяців.

Випробувальний термін на роботі: вивчаємо всі нюанси

Крім того, за бажанням роботодавця час цього періоду може бути скорочено раніше покладеного, наприклад, у тому випадку, якщо найманий працівник чудово справляється зі своїми обов’язками. А ось продовжити випробувальний термін довше покладеного – не можна, це вже буде порушенням закону.

А в чому результат?

Існує два варіанти завершення випробування – задовільний і незадовільний. У першому випадку працівник автоматично зараховується в штат і продовжує виконувати свої обов’язки (навіть після того, як строк випробування закінчився), він не потребує додаткового оформлення.
Якщо результат незадовільний, це говорить про те, що керівництво не досить роботою співробітника, в результаті чого має повне право розірвати угоду про оренду. При цьому воно повинно підготувати цілий перелік законодавчих документів, які докладно описані в ТК.