Тарифи на газ завищені на 1000 грн, – експерт

12 Травня 2016 12:22
patrioty.org.ua

patrioty.org.ua

Економічний експерт Всеволод Степанюк переконаний, що в нових тарифах на газ закладено корупційну складову, розмір якої сягає від 800 до 1000 грн. Вартість газу в Європі зараз коливається на рівні $150, в Україні $100 без витрат на транспортування, що, за підсумком, виходить всеодно значно менше.

«Середня ціна на газ без транспортування повинна бути менше 200 доларів, менше 5000 гривень. Про які сім тисяч, якими вони («Нафтогаз» і уряд) обґрунтовують ціну на газ, може йти мова? Це надприбуток, і, за різними оцінками, тільки всередині країни від 800 до 1000 гривень на кожну тисячу кубометрів – це корупційна складова, яка розподіляється між людьми, які приймають рішення про встановлення тих же тарифів», – наголосив Степанюк.

Також експерт повідомив, що корупційну складову також утворюють і компанії, в яких купується газ, оскільки Україна купує російський газ через європейські компанії. Що, на думку Степанюка, створює додаткову непрозору схему.

Нагадаємо, з 1 травня уряд підняв вартість газу для населення України, зрівнявши його ціну, яка склала майже 7 тис. грн за одну тисячу кубометрів.

Джерело: zik.ua