10 маловідомих фактів про Житомир

15 Травня 2016 13:38

Відомо, що Житомир – одне з найстаріших міст України, засноване 884 року. Це батьківщина Сергія Корольова та Святослава Ріхтера. Але мало хто знає, що тут досі збереглося багато старовинних будівель, найстаріший театр та кладовище в Україні.

1. Походження міста

Згідно з багаторічними дослідженнями краєзнавця Георгія Мокрицького, Житомир виник як портове торгове місто на берегах Тетерева. За часів його заснування річка Тетерів була судохідною і по ній пролягав торговий шлях греків.

 

2. Королівський шлях

Через Житомир проходить найстаріший та найдовший торговий шлях – Via Regia, або ж “Королівський шлях”. Він об’єднує вісім європейських країн та існує вже понад 2 тис. років. Шлях починається в Іспанії, проходить через Європу до України, де через Львів – на Житомир і далі… Багато сторіч цим шляхом ходили торговці, митці та студенти, розносячи по світу свої культурні та фольклорні надбання.

 

3. Перша заасфальтована вулиця Житомира

Головна вулиця Житомира – пішохідна Михайлівська. Раніше вона називалася Пилипонівською, бо виникла на місці села Пилипонівці у 1850-х роках. На Михайлівську її перейменували у 1888 році на честь купця Михайла Хаботіна, який збудував за власний кошт Михайлівський собор на початку вулиці. У 1936 році це була перша заасфальтована вулиця у Житомирі.

 

4. Пожежна каланча на водонапірній вежі

На візитній картці Житомира – водонапірній вежі – ще з часів її побудови існувала невелика надбудова у вигляді будки з майданчиком навколо неї. Цілодобово там чергували працівники, які, помітивши у місті пожежу, вмикали потужний прожектор. Для жителів міста це був сигнал, що десь у Житомирі пожежа і користуватись водопроводом не можна, щоб зберегти максимальний тиск води для гасіння вогню.

 

5. Єврейський інститут

Корпус природничого факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка у 1884 році був Єврейським учительським інститутом. Вже у 1885 році його закрили “за непотрібністю”. У 1887 році відкрили тут єврейське училище, у 1890-му – чоловічу гімназію. За радянських часів тут була хіміко-технічна школа, факультет іноземних мов, а вже у 1972 році будівлю передали природничому факультету.

 

6. Найстаріший театр України

Житомирська обласна державна філармонія була побудована у 1858 році як театр за проектом відомого архітектора Іванна Штромма. Легенди розповідають, що пам’ятка архітектури з’явилась у Житомирі випадково – план будівлі переплутали і замість звичайного провінційного театру побудували зал на 600 місць з унікальною акустичною системою, який мали збудувати у Києві.

 

7. Подвір’я на кладовищі

За стіною Польського кладовища сотню років тому існувало Лютеранське кладовище. Тут були поховані предки всесвітньо відомого житомирського піаніста Святослава Ріхтера, меценат і художник барон Іван Шодуар, лікар Генріх Натт та багато-багато культурних та громадських діячів тогочасного Житомира. У 1930-ті роки з кладовища почали зникати скульптури та надгробні плити, частину з яких потім знайшли на інших кладовищах. Вони “прикрашали” могили радянських чиновників. У 1970-х роках прямо на кладовищі почали будувати гаражі та житлові будинки. Частини витончених скульптур, вирізьблені з білого і рожевого мармуру плити досі можна побачити прямо на подвір’ях навколишніх будинків. Лише невелика частина зруйнованих надгробків ще лишилася біля муру Польського кладовища.

 

8. Трамвайна система

Житомир був третім містом України, в якому з’явився трамвай. Спочатку він був грузовим, та за десятки років цей вид транспорту став на стільки популярним, що у Житомирі діяло 5 трамвайних маршрутів. На жаль, з 1955 року з метою уникнення дублювання тролейбусних маршрутів залишили лише маршрут №5, який зараз є єдиним діючим і не має офіційної нумерації.

 

9. Університет-гімназія

Головний корпус Житомирського державного університету імені Івана Франка був побудований у 1862 році як чоловіча гімназія. Лише у 1919 році тут відкрили педагогічний інститут. Будівля була сильно пошкоджена під час війни і реконструйована в повоєнний час.

 

10. Промисловий гігант

Не зважаючи на те, що після 1991 року багато підприємств Житомира опинились у скрутному становищі, колишньою “партійно елітою” були розграбовані та приватизовані заводи, на сьогодні економіка міста стрімко розвивається. Зараз у Житомирі та на околицях діє близько сотні великих підприємств. Переважно вони працюють в галузях легкової, харчової та переробної промисловості. У Житомирі виготовляють взуття, кондитерські, молочні, м’ясні вироби, одяг, будівельні матеріали, котли, меблі та медикаменти для всієї України.

Джерело: zhitomir.today