Микола Томенко: “Цей парламент приречений”

30 Травня 2016 12:16
news-info.in.ua

news-info.in.ua

Політик Микола Томенко прогнозує, що вже восени може постати питання дострокових виборів ВР і навіть Президента, пише газета “Експрес”.   Він — старожил української політики. Був заступником голови Верховної Ради, віце-прем’єром із гуманітарних питань, народним депутатом п’яти скликань парламенту.    Щоправда, з нинішнього складу Ради пан Томенко пішов достроково — його позбавили мандата через вихід із фракції “Блоку Петра Порошенка”, за списком якого був обраний.

Ми попросили Миколу Томенка, що нині очолює один із громадських рухів, поділитися думками про актуальні політичні процеси.

 Від нинішнього парламенту виборці чекали ефективнішої роботи, ніж він демонструє. Як вважаєте, чому їхні сподівання не виправдались?  

— У нинішньому складі парламенту фактично ліквідовано статус народного депутата як самостійної професійної особистості, що має право на ухвалення рішення. Більшість депутатів так чи інакше виконує партійні вказівки, вказівки з Адміністрації Президента або уряду щодо голосування. Додайте до них значну кількість бізнесменів, які фактично купили мандати й нині переймаються не парламентською діяльністю, а тим, як повернути вкладені гроші. Як наслідок, залишається зовсім мало (орієнтовно 100 осіб) тих, хто більшою чи меншою мірою професійно й сумлінно може й хоче виконувати парламентську роботу.   Крім того, керівництво Верховної Ради й в часи Володимира Гройсмана, і тепер, у часи Андрія Парубія, фактично відмовилося керуватися у своїй роботі регламентом як основним процедурним законом. І якщо Президент чи його “любі друзі” вимагають ухвалення якогось закону, то це може бути зроблено хоч і з 10-го, хоч і з 20-го, і навіть із 28-го разу, як, скажімо, було у випадку зі законом про “партійну диктатуру”.

Як гадаєте, чи зможе відпрацювати нинішній парламент встановлений йому термін?

На мій погляд, парламент, який є фактично підрозділом Адміністрації Президента та давно живе поза правовим полем, реформуванню не підлягає. Його потрібно лише замінити. Він приречений на дострокові вибори. Юридичні підстави для цього є вже давно (фактично коаліції немає!). Але нинішня влада на чолі з Президентом вкрай не зацікавлена в перевиборах, з огляду на катастрофічне зниження рейтингів як “БПП”, так і “Народного фронту”. Тому головною причиною, що змусить Президента оголосити дострокові вибори, все ж буде позиція суспільства.   Я прогнозую, що восени цього року суспільство розпочне так чи інакше висловлювати свою принципову позицію не тільки щодо роботи нинішнього парламенту, а й влади загалом. Це й спричинить дострокові вибори в 2017 році. Понад те, вважаю, що за певних обставин в Україні може актуалізуватись тема не тільки дострокових парламентських виборів, а й водночас дострокових президентських.

Фракція “БПП” доволі складна, адже чимало депутатів мають протилежну від керівництва позицію, голосують урозріз із більшістю фракції. Як гадаєте, чи хтось іще відважиться на вихід із фракції, як це зробили ви та Єгор Фірсов?  

Думаю, після незаконної крадіжки мого й Фірсова мандатів, організованої Порошенком та його підлеглими, навряд чи хтось з “єврооптимістів” чи “європесимістів” наважиться на те, щоб свою політичну принциповість і послідовність визначити важливішою, ніж збереження депутатського мандата. Власне, на це і сподівалися Президент та його команда. Тому тепер у “БПП” буде модний тренд “європейської конструктивної опозиції”, яка нещадно критикуватиме оточення Президента, але не чіпатиме самого Президента.

Як розцінюєте кадрову політику глави держави?

Багато хто сподівався, що кандидат у президенти Петро Порошенко, як успішний бізнесмен і менеджер, стане успішним державним діячем, ефективним державним управлінцем. Натомість два роки його діяльності на посаді свідчать про те, що він далі діє, як бізнесмен та менеджер приватної компанії. Просто тепер усю Україну Порошенко вважає одним великим “Рошеном”. З огляду на це, зрозуміло, що його кадровий резерв – це ті люди, які працювали з ним у бізнесі протягом десятків років.

Джерело: expres.ua