Микола Томенко: Влада приречена вдруге позбавляти мене мандату

26 Липня 2016 15:22

IMG_2422

Про це народний депутат VIII скликання, лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко заявив сьогодні під час брифінгу.

«Після того, як нинішня влада забрала депутатський мандат, мені було важливо створити прецедент, щоб це був перший і останній випадок, коли в Україні за політичну позицію і переконання народного депутата позбавляють мандату. Саме тому я звернувся до суду, виходячи з того, що якщо не українська, то європейська судова система виправить ганебну практику, коли політика домінує над правом, щоб всі розуміли, що народний депутат повинен відстоювати свої передвиборчі обіцянки та служити народу, а не партійним вождям», – пояснив своє звернення до суду Микола Томенко.

Він зауважив, що не вдаватиметься до зрозумілих аргументів про те, що відсутність закону про імперативний мандат вже є необхідною і достатньою умовою, щоб депутатів, яких обрали на виборах і які прийняли присягу у Верховній Раді, влада за власним бажанням не могла позбавити мандату. Навіть у разі, якби на цій сесії був би ухвалений закон про імперативний мандат, він не мав би зворотної сили, і його дія поширювалася би на нових народних депутатів, обраних за умов дії такого закону, додав Томенко.

«Але у Вищому адміністративному суді беруть до уваги не загальну ситуацію з неузаконенням імперативного мандату, а власне процедуру ухвалення рішення про позбавлення депутатського мандату. Отож, наші адвокати сконцентрувалися саме на цій процедурі», – зазначив М. Томенко.

За його словами, попередній аналіз судових засідань є такий: очевидно, що за вказівкою з «найвищого верху» терміново було зібране засідання з’їзду партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», на який було запрошено 68 делегатів. Згідно з протоколом засідання, на з’їзд доїхав 51 делегат. Голосували за позбавлення депутатського мандату 47 делегатів…

«Скільки серед цих делегатів було депутатів Верховної Ради, з’ясувати неможливо, оскільки з’їзд був не лише таємним для журналістів і громадськості, а й досі залишається таємним для суду, адже стенограму засідання ніхто не вів, і на нашу вимогу її надати не можуть», – зауважив М. Томенко.

Він повідомив, що є лише витяг з протоколу цього позачергового з’їзду БПП, за яким головуючим на засіданні був один із очільників фракції Черновецького в Київраді Максим Саврасов, а при розгляді питання про позбавлення Томенка депутатського мандату був лише один виступаючий, який повністю підтримав проект відповідного рішення. Цим виступаючим, до речі, був помічник сумнозвісного колишнього черкаського губернатора Тулуба.

«Але головне навіть не таємний з’їзд БПП, на якому була присутня більшість невідомих людей, а те, що статут партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», на підставі якого збирався з’їзд, не містив повноважень членів партії достроково припиняти повноваження народних депутатів. Саме для цього з’їзд БПП спочатку вніс зміни до чинного статуту партії, а потім з голосу вніс питання про позбавлення мене депутатського мандату і ухвалив відповідне рішення», – повідомив М. Томенко.

«Не треба бути великим фахівцем в галузі адміністративного права, щоб знати, що порядок реєстрації юридичних та фізичних осіб, громадських організацій чітко передбачений законодавством, і зрозуміло, що нові зміни до статуту партії стають чинними лише після їхньої реєстрації у Мін’юсті. Зауважу, що відповідну легітимацію новий статут БПП отримав 21 квітня, тоді як рішення про позбавлення мене депутатського мандату на підставі нових, але не зареєстрованих статутних змін відбулося 25 березня. Тому цілком очевидно, що рішення про позбавлення мене мандату на позачерговому з’їзді партії «Блок Петра Порошенка» на підставі так званого оновленого і не зареєстрованого тоді ще статуту партії є протиправним», – зазначив Микола Томенко.

За його словами, щоб повернути ситуацію у правове поле, партія БПП повинна провести ще одне засідання, де скасувати попереднє незаконне рішення з’їзду, винести на обговорення тепер легітимне (дозволене новим статутом партії) рішення про позбавлення мене мандату і ухвалити його. У свою чергу, ЦВК теж має скасувати своє незаконне попереднє рішення і винести відповідне нове. Подібну процедуру має пройти і Верховна Рада.

«Отож, ганебний прецедент, який створила нинішня влада, забравши депутатські мандати у тих людей, які не згодні з відходом цієї влади від передвиборчих обіцянок, набув нового звучання в контексті кричущих порушень навіть у процедурній частині, не говорячи вже про змістовну абсурдність ідеї групою людей забирати мандат народного депутата навіть без рішення Верховної Ради», – зазначив Микола Томенко.

«Отож, влада, як мінімум, приречена вдруге позбавляти мене депутатського мандату», – підсумував Микола Томенко.

P.S.

До речі, протиправність дій БПП є настільки очевидною, що на останні кілька судових засідань представники цієї партії навіть не з’являються.