27 липня 1900 американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Хейвені продав перший гамбургер. Саме він поклав традиційний німецький біфштекс між двома круглими булочками, додав соус і листочок салату. З тих пір 27 липня вважають днем народження гамбургера!
Бутерброд, сендвіч, бургер, гамбургер — кілька назв, здавалося б, найшвидшої і найпростішої страви. Але і її можна зробити делікатесом, якщо приготувати не так банально, як ми звикли. Що кладуть у сендвічі жителі інших країн? Ознайомтеся з переліком найсмачніших бутербродів. Голодним дивитися не рекомендується.
- В’єтнам
Банха мі – в’єтнамський бутерброд з багета, фаршированого смаженою свининою і овочами з додаванням коріандру і халапеньо.
- Туреччина
Донер-кебаб поширений не тільки в Туреччині, але і в багатьох інших країнах. Це бутерброд з коржі, нарізаної баранини, овочів і соусу.
- Мексика
Традиційна мексиканська семіта може бути приготовлена з різних видів м’яса, авокадо, білого сиру, цибулі на спеціальній булочці бріоши (яка виглядає як булочка для гамбургера, але насправді це солодка булка зі здобного тіста).
- Колумбія
Арепа – сендвіч з товстого кукурудзяного хліба, в який додається свиняча ковбаска (чорізо) з соусом чилі.
- Японія
Японський кацу-сандо складається з обсмаженого м’яса на білому хлібі з додаванням майонезу і гірчиці.
- Канада
Улюблений бутерброд канадців – це копчене гостре м’ясо на житньому хлібі з гірчицею і огірком.
- Індія
Вада пав – популярний фастфуд, який ідеально підходить вегетаріанцям. Це сендвіч, що складається з несолодкої булочки (пав) і двох картопляних котлеток (вада).
- Австралія
В Австралії дуже люблять густу дріжджову пасту веджімайт, тому для місцевих жителів ідеальним бутербродом є простий тост з цією пастою і сиром.
- Куба
Медіаноче (“опівночі”) – популярний на Кубі бутерброд для нічного перекусу: солодка булочка зі смаженою свининою, шинкою, сиром та огірками, приправленими гірчицею.
- Чилі
Бутерброд з Чилі під назвою чакарера готують на круглій булочці для гамбургерів з тонко нарізаною індичкою або свинячим стейком, помідорами, вареною зеленою квасолею, перцем чилі і зеленими бобами.
- Венесуела
Сендвіч арепа з товстого кукурудзяного хліба, в який додається свинина, сир, авокадо і банани.
- Китай
Улюблений бутерброд китайців – донкібургер. Це популярна вулична їжа, зроблена з м’яса осла, часто з салатом і перцем на хрусткому хлібі.
- Португалія
Франсезінья – португальський бутерброд з хліба, шинки або копченої свинячої ковбаси, або стейка, покритий зверху плавленим сиром і томатним соусом.
- Данія
Королем датської кухні одностайно називають смьоребред – бутерброд з житнього хліба з вершковим маслом. В якості начинки використовують рибу, м’ясо, креветки, ліверний паштет, варені яйця, свіжі помідори і сири всіляких сортів.
- Німеччина
Товстий шматок м’яса (зазвичай суміш з яловичини, свинини, бекону та цибулі) подається на булочці з гірчицею. Зазвичай його їдять гарячим.
- Франція
Популярний бутерброд у Франції – жамбон бер. Це багет з шинкою і вершковим маслом, сиром і огірком.
- Південна Африка
Південноафриканський Гетсбі – це завжди величезний бутерброд з картоплею, ковбасою, кетчупом і салатом.
- Нідерланди
Бруджі крокети – це смажені довгі нагетси з м’яса на булочці з гірчицею. Як правило, їх їдять гарячими, поливаючи солодким соєвим соусом.
- Польща
Традиційний бутерброд у Польщі – запіканка. Роблять її зазвичай на половинках багета або білого батона, в якості класичного топінгу використовуються обсмажені гриби і сир (і часто ще що-небудь м’ясне), а готовий бутерброд поливають кетчупом і посипають дрібно нарізаним шніт-цибулею.
- Фінляндія
Фінський павілайнен складається з двох скибочок хліба, між якими лежить хороший шматок вареної ковбаси, приправлений рубаним луком, салатом з маринованих огірочків, гірчиці або кетчупу.
- Аргентина
Чоріпан з ковбасою чорізо люблять по всій Південній Америці. Зазвичай його подають на хрусткій булочці з соусом чімічуррі або пебре. Можна додати зверху обсмажене яйце.
- Пуерто-Ріко
Триплета складається з трьох видів смаженого м’яса – яловичини, свинини і курчати (або шинки). Також всередину додають хрустку картоплю, банан, салат, рукколу, сир і цибулю.
- Іспанія
Бокадільо – своєрідний бутерброд з половини багета з м’ясом або рибою, яйцем і іноді помідором.
- Малайзія
Обсмажений на сковороді односторонній сендвіч-омлет на половинці багета. Головні інгредієнти – яйця і цибуля, але також в сендвіч додають м’ясо або рибу (сардини, курку, яловичину, баранину).
- Сербія
Плескавіца – це сендвіч з різних видів м’яса, як правило, з яловичини і свинини. Подається на круглій булочці або лаваші з перцевим соусом і сербськими вершками.
- Бельгія
Бельгійський мітрайет складається зі смаженого м’яса, картоплі фрі та майонезу на багеті.
- Сінгапур
Кайа-тост – солодкий бутерброд. На підсмажений тост густо мажуть пасту з м’якоті кокоса, розтертої з жовтками і тростинним цукром. У Сінгапурі це їдять на десерт і на сніданок. У цьому випадку тост вмочають у жовток яйця, звареного в мішечок.
- Макао
А в Макао віддають перевагу простій булочці зі свинячої відбивної.
- Італія
Паніні – італійський бутерброд, який складається з двох скибочок хліба, між якими кладуть шматочок шинки і сиру.
- Австрія
Австрійський боснер – це пряна смажена ковбаса в багеті з додаванням цибулі, перцю і каррі.
- Бразилія
Бауру – традиційний бразильський сендвіч. Складається з французької булочки, розплавленого сиру, помідорів, смаженої яловичини і солоних огірків.
- Уругвай
Чивіти перекладається з іспанського як “маленька кізка”, “козеня”, але цей сендвіч робиться зі скибочок яловичини з сиром моцарелла, помідорами, майонезом, оливками або маслинами і частенько з беконом, яйцями і шинкою.