Спаси в 2016 році – Медовий, Яблучний, Горіховий – добігають кінця. На порозі Третій Спас, тому ми вирішила розповісти тобі, чому цей день має так багато назв – Спас Нерукотворний, Полотняний, Горіховий Спас, Хлібний Спас. Яке значення має свято, які події відбувалися цього дня які народні традиції його супроводжують.
Якого числа Хлібний Спас або Горіховий Спас в 2016 році
29 серпня православний світ відзначає останній із літніх свят, присвячених Спасителю – Третій Спас Нерукотворний. Також він називається Горіховий або Хлібний Спас.
У 2016 році Спас Нерукотворний припадає на понеділок, наступний день після Успіння Пресвятої Богородиці.
Спас Нерукотворний: історія свята
Третій Нерукотворний Спас встановлений православною церквою на честь перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа.
За переказами, Ісус умив обличчя водою і потім витер рушником, на якому відобразився його лик. Цей рушник з нерукотворним зображенням Спасителя зцілив володаря Едеси від смертельної хвороби і сприяло поширенню там християнства.
Згодом саме з цього зображення Ісуса Христа були написані перші ікони Спаса Нерукотворного.
Звідси пішли такі народні назви свята Нерукотворного Спаса, як Полотняний Спас.
У день Третього Спаса влаштовувалися ярмарки, на яких продавали домоткані полотна.
Горіховий Спас 2016
Третій Спас також називається Горіховий. Наприкінці серпня саме поспівали лісові горіхи, і їх заготовляли про запас і освячували в церкві саме в день Спаса Нерукотворного.
На Горіховий Спас з ліщини заготовляли лазневі віники. Вважалося, що якщо їх правильно висушити, то такі віники здатні зцілити від найтяжчих хвороб.
За народними спостереженнями, водночас в один рік не бувало гарного врожаю і на горіхи, і на хліб. А тому велика кількість горіхів віщувала гарний врожай хліба на наступний рік. Звідси ще одна назва Третього Спаса – Хлібний Спас.
Хлібний Спас 2016
З Третім Спасом пов’язані обряди, присвячені останньому хлібному снопу. На цей час припадає завершення жнив, тому на столі найголовнішими стравами є хліб, пироги і печиво, виготовлені з борошна нового врожаю.
Починаючи з Третього Спаса сіяли озиме жито. Починався цей ритуал із домашньої молитви, потім господині проводжали чоловіків на поле з хлібом і сіллю.
А в церкві цього дня добре освятити кошик з горішками і ароматною свіжою випічкою.